szerző:
Eduline

Staudt Gábor jobbikos képviselő júliusban azt kifogásolta, hogy az ELTE Társadalomtudományi Karának diplomaosztóin nem a Szózatot, hanem Beethoven IX. szimfóniáját, vagyis az Örömódát éneklik, amelyet az Európai Unió himnuszának is neveznek. A képviselőnek az Emmitől Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt: a minisztérium nem szól bele, hogy mit játszanak a diplomaosztókon - és nem is akar.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának aulája
©

Staudt Gábor július 18-án küldött írásbeli kérdést Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, amelyben - állampolgári megkeresésekre hivatkozva - azt kifogásolta, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának diplomaosztóin a Szózat helyett az Örömódát, Beethoven IX. szimfóniáját énekelték a végzősök. A képviselő levele szerint "a lisszaboni szerződésben foglaltak szerint, az Örömóda a polgárok Európai Unióhoz való közös kötődésének és az Európai Unióval való kapcsolatának jelképe".

A képviselő hozzátette, hogy a 2009. január 1-jén hatályba lépett szerződés nem teszi kötelezővé a mű használatát. Szerinte, mivel az EU még "az európai értékek meghatározó közös nevezőjeként" a kereszténységet sem vállalja fel, az Örömóda egy "ideológiai katyvaszt" képvisel, és vészjósló, "ha ezekkel a semmit sem jelentő álszimbólumokkal akarjuk helyettesíteni a magyar nemzeti jelképeinket".

A képviselő a levélben azt kérdezte a minisztertől, hogy egyetért-e az ELTE karának döntésével, illetve, hogy szerinte Magyarország ragaszkodnia kell-e "nemzeti hagyományaihoz és jelképeihez, és nem engedhető meg, hogy azokat egy oktatási intézmény vezetése önkényesen lecserélje". Staudt azt a kérdést is feltette Balognak: mit kíván tenni, hogy "a kar szereptévesztő magatartása ne terjedjen el más oktatási intézményekben is".

Balog helyett augusztus 4-én Rétvári Bence válaszolt a képviselőnek. Az Emmi parlamenti államtitkára azt írta, hogy az ügy nem tartozik a minisztérium felelősségi körébe. "Nincs ugyanis olyan jogszabály, vagy fenntartói utasítás, mely szabályozná, hogy egy felsőoktatási intézmény diplomaosztó ünnepségén milyen zeneműveket lehet vagy nem lehet játszani, és nem is áll szándékunkban ilyet bevezetni. Ez az adott felső oktatási intézmény hatáskörébe tartozik" - áll a levélben, amelyben Rétvári megemlítette azt is, hogy nem ért egyet a képviselő az EU-val és annak szimbólumaival kapcsolatos állításaival.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!