szerző:
Eduline

Országszerte számos olyan felsőoktatási kollégium található, melyben az 1970-es évek óta nem történt érdemi modernizáció, ráadásul több ezerrel kevesebb a férőhely, mint amire valós igény lenne a hallgatók körében. Egy felújítási és bővítési stratégia készül, melyet bármikor bejelenthetnek.

A kormány és a HÖOK milliárdos tételű kollégiumi modernizációs programra készül - értesült több forrásból az Eduline. A stratégia megalkotása a végső fázisban van, heteken belül bejelentheti a kormány a részletes programot, ami férőhelybővítésről és az épületek modernizációjáról szól.

A stratégia készítéséről megerősítette értesüléseinket Hegedűs Imre, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke is, aki úgy tudja, hogy az oktatási tárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szakemberekkel járt az ország több kollégiumában is, hogy felmérjék az állapotokat és az igényeket.

A FEKOSZ véleményét a kormány nem kérte ki, ám az elnök által velünk megosztottak hasonlatosak a HÖOK nyár végén közzétett felmérésében találhatókkal. Hegedűs szerint a legtöbb 1970-es évekből származó épületet 21. századi elvárásoknak megfelelően kellene átalakítani, az alapszolgáltatások körét szélesíteni, valamint minőségét is javítani kell, így elengedhetetlen a kollégiumok finanszírozásának átalakítása is.

A HÖOK felmérése szerint minden negyedik pályázó hallgató lemarad a kollégiumról - ezt súlyosbítja, hogy sokan be sem adják a kevés férőhely miatt. Pedig nagy szükség lenne rá, ugyanis a rászoruló hallgatók egy átlagos albérlethez képest harmad-ötöd áron juthatnának lakhatáshoz. Csak Budapesten 3300 férőhely kialakítását tartanának szükségesnek - ami előrevetítheti a stratégia tartalmát is -, ehhez hozzáadódna a vidéki kollégiumok bővítése.

Ezrek maradtak kollégium nélkül

Évek óta probléma a kollégiumi férőhelyek alacsony száma, minden negyedik jelentkező lemaradt az olcsó szállásról. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának adatai szerint Budapesten 132 százalékos, vidéken akár 120 százalékos a túljelentkezés a kollégiumi helyekre. Ez persze csak azokra vonatkozik akik beadták, általános hallgatói helyzet, hogy sokan be sem adják, mert hiába lenne szükségük az olcsó szállásra, tudják, hogy csekély az esélyük bekerülni.