szerző:
Eduline

Tiltakozó levelet írtak a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózatának tagjai Balog Zoltánhoz. A levélben méltatlan munkakörülményeikről és arról számolnak be, hogy a doktori ösztöndíjak emelésével a diák néhol többet "keres", mint oktatója - írja a hvg.hu.

©

A hvg.hu cikke szerint a Palkovics László oktatási államtitkárnak és Szabó Gábor szegedi rektornak is elküldött levélben kifejtik, kiáltó aránytalanság jön létre a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között.

Mint írják, a napi híreket követve örömmel értesültek arról, hogy a doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíja az első két évben havonta 140 ezer forintra, a második két évben havonta 180 ezer forintra emelkedne. "Ugyanakkor végtelenül méltánytalannak tartjuk, hogy a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között így kiáltó aránytalanság jön létre" – folytatják.

Az egyetemen oktató tanársegédek és adjunktusok ugyanis 10 éve várnak a béremelésre – folytatódik a levél. A levélírók számára teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindössze 30-40 ezer forintos béremelést ígérnek, azt is három éven át elhúzva, az adjunktusok nettó 147 ezer forintjához, a tanársegédek nettó 122 ezres fizetéséhez.

"Így az a megalázó helyzet jönne létre, hogy a doktorandusz és több oktatója bére 2018-ban körülbelül azonos lenne, pedig egy adjunktus akár már 20 éve oktat az egyetemen, és már 10 éve megszerezte a PhD-fokozatot. A tanársegédeknek 40 ezer forinttal lenne kevesebb a bérük, mint a hallgatók ösztöndíja, úgy, hogy a tanársegédek közül is sokan doktori fokozattal bírnak" – áll a levélben.

Reagált az államtitkárság

Cikkünk megjelenése után az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága reagált a nyílt levélben foglaltakra. Azt írják, "a felsőoktatásban folyamatos a 2015-ben bejelentett béremelés megvalósítása. Az oktatói-kutatói kör bére első lépésként, 2016 januárjában 15 százalékkal nőtt, amit 2017-ben és 2018-ban további 5-5 százalékos emelés követ. Így az egyetemi tanár 1. munkakör garantált illetménye bruttó 528.000 Ft-ra emelkedett, ennek arányában az egyetemi adjunktus 1-3 munkakörben a garantált illetmény legalacsonyabb mértéke bruttó 264.000 Ft".

Az Emmi szerint "mindennemű kedvezmény nélkül is egy egyetemi adjunktus fizetése 2017. január 1-jét követően minimum nettó 175.560 Ft, ami magasabb a 2016 szeptemberében doktori képzésüket megkezdők havi 140.000 Ft-os ösztöndíjánál. 2018-ban további, legalább 5 százalékos illetményemelés valósul meg, melynek következtében a doktoranduszok és az oktatók közötti jövedelmek mértéke tovább nő majd".