szerző:
Eduline

Az érfestés során alkalmazott sugár- és kontrasztanyagdózist csökkentő módszer kidolgozásán dolgozik a Semmelweis Egyetem ötödéves orvostanhallgatója.

©

A beol.hu interjút készített Góg Istvánnal, aki második éve foglalkozik TDK-hallgatóként az úgynevezett kinetikus képalkotással, ezen belül annak angiográfiás (érfestés) felhasználásának vizsgálatával.

"A kinetikus képalkotás lényege az, hogy azon vizsgálatok során, ahol egy röntgenképsorozat készül a betegről, olyan képet kapjunk, ami a mozgó struktúrákat ábrázolja jól. Ez hasonlít a klasszikus érfestéses eljárás során készült képekhez, de számításaink szerint a kinetikus képen jobban látszódnak az erek, ami arra utal, hogy módszerünk jobban hasznosítja a rendelkezésre álló sugár- és kontrasztanyagdózist. Tehát ez egy innovatív módszer, ugyanis eddig a mozgást nem információként, hanem zavaró tényezőként, zajként kezelték" - mesélte Góg István a beol.hu-nak adott interjúban.

A kutató jelenleg azt vizsgálja az In Vivo Képalkotás Munkacsoport tagjaként, hogy mennyivel tudja csökkenteni ez a módszer az érfestés során alkalmazott sugár- és kontrasztanyagdózist, azaz mennyivel teheti biztonságosabbá ezt a rutineljárást a betegek és az orvosok számára egyaránt.

Góg István azt is elárulta a lapnak: "A témával kapcsolatban most küldtük be az elsőszerzős cikkem egy képalkotó fizikával foglalkozó nemzetközi lapba, egy klinikai vizsgálatról szóló cikkünk megjelenésére pedig még várakozunk. Tavaly októberben részt vettem egy érsebészeti szimpóziumon Ausztriában, januárban pedig Lipcsében egy radiológiai konferecián, ahol angol nyelven adtam elő a témában."

Itt a lista: ennyien tanulhatnak szeptembertől a Semmelweis Egyetemen

Február 15-ig jelentkezhettek a 2018-as felsőoktatási felvételire. Új cikksorozatunkban megnézzük, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. 16. rész: Semmelweis Egyetem. A Semmelweis Egyetemre összesen 2544-en kerülhetnek be, nappali képzésen 1513-an, esti és levelező munkarendben 1031-en kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptembertől. Mit jelent a kapacitásszám?