szerző:
Eduline

A galambok felismerik a rákos sejteket a röntgenfelvételeken, méghozzá nagyobb eséllyel, mint az emberek – erre jutottak amerikai kutatók a University of Californián. Forradalom jöhet a betegség diagnosztizálásában.

©

Richard Levenson az egyetem orvosprofesszora jött rá, hogy a galambok képesek megkülönböztetni az egészséges és a rákos szöveteket egy röntgenfelvételen, méghozzá jó találati aránnyal.

A madarak persze nem maguktól jöttek rá, hogy mit kell felismerniük. A galambokat előbb be kellett tanítani, amit jutalomfalattal értek el. Ha a madár a csőrével helyesen jelezte a rákos sejtet a képeken, jutalmat kapott. Egy idő után megtanulták, mit kell keresniük, és mivel jól általánosítanak, csak keveset hibáztak.

A galambok teljesítménye azért is nagy szó, mert a rákos sejtek felismerése még az ember számára is kihívást jelent olykor – írja a Guardian. Korábban radiológusokat teszteltek, és az ebből készült tanulmány szerint ők is csak 80%-os pontossággal dolgoztak. Ennél a galambok mindhárom teszten jobb eredményt értek el, miután betanították őket.

Itt egy videó galambokról, amint épp rákot diagnosztizálnak: