szerző:
Eduline

A magyar diákok számára még mindig Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a legvonzóbb úti cél - derül ki az EngAme...

University College London: a magyar diákok körében az angol és skót egyetemek a legnépszerűbbek
©

A magyar diákok számára még mindig Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a legvonzóbb úti cél - derül ki az EngAme Nemzetközi Oktatási és Tanácsadó Kft. kutatásából. Az ötszáz megkérdezett diák 21 százaléka Angliában, 13 százaléka Skóciában, 12 százaléka pedig az Egyesült Államokban tanulna szívesen. A diákok 10-10 százaléka jelentkezne holland, dán, német vagy osztrák egyetemre, főiskolára.

©

A skóciai felsőoktatás ingyenes, Nagy-Britanniában pedig - az USA-val ellentétben - diákhitelt külföldi hallgatók is igényelhetnek. Németország, Hollandia, Dánia és Ausztria a nyelvtudás hiánya és az angol nyelvű képzések alacsony száma miatt kevésbé népszerűek, a mediterrán és francia egyetemek, főiskolák hírneve pedig elmarad az angolszász intézményekétől.

A legtöbben - a válaszadók 72 százaléka - angolul szeretnének tanulni, a második a német 17 százalékkal. Francia, olasz vagy spanyol nyelvű képzésre, bár sokan beszélik valamelyik nyelvet alap- vagy középfokon, kevesen járnának.

Azok közül, akik külföldi továbbtanulást terveznek, a legtöbben - 22 százalék - gazdasági szakra jelentkeznének. A válaszadók 20 százaléka humán képzésre, 12 százalékuk természettudományos szakra, 11 százalékuk művészeti, 10 százalékuk pedig műszaki képzésre felvételizne.

©

Az orvosi képzések aránya 6 százalék, amely főleg a sok országban létező, a helyi diákokat előnyben részesítő kvótás rendszernek és az angol nyelvű képzések alacsony számának köszönhető. Külföldi jogi képzésre a jogrendszerek különbözősége miatt mindössze a diákok 5 százaléka jelentkezne. Egyre több magyar diák tanul Nagy-Britanniában: az Egyesült Királyság Magyar Diákszövetségének friss kutatásáról itt olvashattok.