szerző:
Eduline

Egyre reménytelenebbnek látják, hogy megegyezzenek a rektorral a BME-n maradásról. Rengeteg szak kerülhet át az ELTE-hez.

©

Visszautasítjuk a BME rektorának a közelmúltban nyilvánosságra hozott, félrevezető, hangulatkeltő, Karunkat lejárató és megosztó nyilatkozatait.

- kezdődik a GTK oktatói és hallgatói közösségének levele, melyet vasárnap a kar honlapján tettek közzé. Józsa János rektor egy pénteken közölt interjúban élesen kritizálta a GTK hozzáállását a belső viták rendezésében - bár maga bocsátotta el Andor György dékánt. A rektor a GTK tudományos eredményeit is kétségbe vonta, szakmaiságukat megkérdőjelezte.

Az ősszel a BME szenátusán vitára benyújtott A GTK helyzete című dokumentumban megfogalmazottakra szerintük nem kaptak érdemi választ, ez is szerepet játszott abban, hogy jelenleg az ELTE-re való költözés mellett állnak. A dokumentumban megfogalmazott 5 fő probléma mellé ráadásul bejött Andor elbocsátása.

Mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy a szerdán, 1371 támogató aláírás kíséretében átadott követeléseinkre a rektor azóta sem válaszolt. A Hallgatói Képviselet számára ebből az látszik, hogy rektor úr nem kíván foglalkozni az általa teremtett kétségbeejtő helyzettel.

A helyzet azonban szerintük már nem csak kétségbe ejtő, hanem reménytelen. Ezt súlyosbítja az is, hogy eredményeikre is kritikákat kaptak a rektortól, pedig a HVG Diploma 2017 rangsorában minden gazdasági mutatóban dobogós a BME GTK.

Ők előre szóltak, hogy ha figyelmen kívül hagyják a kéréseiket, akkor távoznak. A rektori nyilatkozatokat követően úgy tűnik, hogy még elszántabbak a távozás kapcsán. Egy ilyen hatalmas és összetett szervezet esetén, mint a BME, rengeteg kárt okozhat az olyan vezetői magatartás, amely a problémákat elkendőzi, a kritikákat megfogalmazókat ellehetetleníti, a szakértelmet pedig egyre inkább a rektorhoz való hűséggel helyettesíti.

Megítélésük szerint egyszerűbb lenne a viszonyokat rendezni a BME-n belül, ám a rektori vezetés problémakezelési módszerei ezt ellehetetlenítik. Ezzel szemben a GTK által megismert tervek sokkal jobb lehetőséget biztosítanak a működésre és a fejlődésre az ELTE keretein belül, mint a BME-n.

Az átalakulásban az Üzleti Tudományok, a Közgazdaságtudományi, a Társadalomismeret intézetek és az Ergonómia és Pszichológia Tanszék vehet részt, amennyiben végleg eldől, hogy nem találnak megoldást a BME-vel. Ez azt jelenti, hogy az ELTR-re költözhet a közgazdasági, műszaki menedzser, kommunikáció- és médiatudomány, valamint a pszichológia alap- és mesterszak, azaz a tanár szakos hallgatókon kívül a teljes alap- és mesterszakos hallgatói közösség.

A BME-n maradhat továbbra is a Idegen Nyelvi Központ, Testnevelési Központ, Tanárképző Központ, valamint a hozzá kapcsolódó Műszaki Pedagógia Tanszék és más szervezeti egységek. Egyik egység sem szeretné a szétválást, és a közlemény szerint kényelmetlen is nyilatkozniuk a kar jövőjéről, ugyanis sem a BME-nek, sem a GTK többi egységének nem kívánnak hátrányos döntést hozni. Az oktatói közösség is megosztott, valaki továbbra is a BME-n szeretne tanítani, valaki vegyesen az ELTE-n és a BME-n is.