szerző:
Eduline

A néhány ezer forinttól a több százezres fizetésig is eljuthatnak napjainkban a hallgatói önkormányzatok tagjai.

©

Egyes felsőoktatási intézményekben az elvégzett munkához képest alacsony, máshol rendkívül magasak a hökösök fizetései. Az Eduline tudomása szerint az egyik legnagyobb egyetem hallgatói önkormányzatánál az EHÖK elnökének hivatalos fizetése meghaladja a 300 ezer forintot havonta - a közvetlen teendőihez társul a hallgatói alapítványok és cégek átlátható irányítása is, így méltányos összeg is lehet.

Más közepes vagy kisebb vidéki intézményekben alacsony fizetésért segítik társaikat a hökösök, ez sokaknál alig emelkedig tízezer forint fölé. Vannak furcsaságok is, például a Szegedi Tudományegyetemen Török Márk elnök fizetése ugyan "csak" 70 ezer forint hivatalosan, azonban az ő esetében az átláthatatlan alapíványi és céghálózat egyéb jövedelmeket is feltételezhet.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának 2017-es első közgyűlésén az eltérések kezeléséért úgy határoztak, megreformálják a közéleti ösztöndíjként nyerhető fizetéseket. A HÖOK közleménye szerint a Közgyűlés elkötelezett abban, hogy a hallgatói érdekképviseleti rendszer átláthatóan, jól szabályozottan, változó körülmények között is stabilan működjön, amit a hallgatói közéletben feladatokat ellátók jutalmazásának rendszerén keresztül is biztosítani kíván. Az ülés során egy szempontrendszer került meghatározásra, melyet a Közgyűlés által felkért testület fog elkőkészíteni az előttünk álló három hétben.

Már márciustól új kedvezményekre jogosít fel a diákigazolvány

Március elején indul a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által szervezett diákkedvezmények rendszere, amely a felsőoktatási hallgatókat a praktikus ügyintézés mellett leginkább az egészséges életmód, a sportolás és a kulturális élet felé igyekszik terelni.