szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvánosságra hozta eddigi legnagyobb összesített rangsorát a Times Higher Education (THE), a University Impact listájában hat magyar egyetem is szerepel.

A rangsor idén harmadik alkalommal jelent meg és összesen 1240 egyetem szerepel rajta, összesen 98 országból. A THE University Impact Rankings az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján, társadalmi és gazdasági hatásukat figyelembe véve rangsorolja a világ felsőoktatási intézményeit. Ezek alapján 17 területen végzett kutatások szerint értékelték az egyetemeket, többek között mérték az oktatás minősége, szegénység, fenntarthatóság, környezetvédelem, valamint egészség és jólét témakörében végzett tudományos kutatásokat.

Összesítettben a Pécsi Tudományegyetem vezeti a listát a magyar intézmények közül, a 201-300. helyet elérve. Második a Debreceni Egyetem (301-400.), harmadik a Szegedi Tudományegyetem (301-400.), negyedik a Semmelweis Egyetem (401-600.), ötödik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-800.) és hatodik a Széchenyi István Egyetem (601-800.) lett.

A legjobb magyar helyezések

A legjobb magyar eredményt a Semmelweis Egyetem hozta a részrangsorok között, ugyanis a világ 10 legjobb egyeteme között szerepel egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) kategóriában, a SOTE holtversenyben lett a 10. Ebben a kategóriában a Debreceni Egyetem (DE) is jól szerepelt, az intézmény 87. lett. Az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 57. lett az élelmiszerek fenntarthatóságával kapcsolatos területen (Zero Hunger) és 59. a víziélet területen (Life below water) - itt egyébként a Debreceni Egyetem 100. lett. A szárazföldi élet (Life on land) kategóriában az SZTE 84. lett, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pedig 99. helyen végzett.

A PTE egyébként 101-200. lett a szegénység témakörében (No Poverty), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szintén ebben a kategóriában lett 201-300. Az oktatás minőségében a Debreceni Egyetem vezet (101-200.), de a listán van az ELTE és a PTE is. Gendertudományokban a PTE 101-200. lett, az ELTE 201-300. helyen végzett. Víz és vízhasználat témakörben a PTE lett a legjobb magyar egyetem, a 101-200. helyezésével.

Az összesített rangsort a brit University of Manchester, az ausztrál University of Sydney és az ausztráliai RMIT University vezeti. A legjobb európai egyetem az Aalborg University lett, a dán intézmény holtversenyben lett hatodik az ausztrál University of Wollongong hallgatóival.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!