szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bizonytalanságról és információhiányról számoltak be a kivezényelt egyetemisták, szerencsére a tanárok kedvesek és a hivatástudattal sincs probléma.

Az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatók gyakorlati tevékenységként vehetnek részt a gyorstesztelésben és a járvány elleni védekezésben – jelentette be az ITM még novemberben. Azóta elkezdődött a munka, kedden pedig kiderültek a múlt heti adatok is. A tesztelésben részt vevő egyetemisták meséltek a 24.hu-nak arról, hogyan élik meg ezt az egészet.

A lap által megkérdezett egyik hallgató elmondta, hogy a kommunikáció már az elejétől szörnyű volt, és mindenképpen a lelkiismeretükre akartak hatni azzal, hogy ez lesz a hivatásuk, áldozatkészeknek kell lenniük, hiszen ezt fogadták meg az első tanévnyitón az esküben. Ő úgy érzi, hogy hatalmas a nyomás rajtuk. „A vizsgálatokat végző egyetemisták lelkesek, átérzik a feladat súlyát” – fogalmazott György István, államtitkár tegnap. A hallgatók véleménye azonban alapján ennél összetettebbnek tűnik a helyzet. A hivatástudattal nincs probléma, de bizonytalanok a tanulmányaik miatt és nem kis teher nehezedik rájuk.

Az egyik diák például beszélt arról, hogy egy egyetemi fórumon a rektor utalt arra, hogy szankciók érhetik azokat, akik megtagadják a részvételt a tesztelésben, ám konkrétumot nem tudtak meg arról, mire számíthat, aki nemet mond az illetékes kormányhivatalnak. Elmondta azt is, hogy nem nagyon van olyan ok, ami miatt mentesülni lehet kivezénylés alól. Például, ha valaki krónikus beteggel él egy háztartásban, nem számít ilyennek.

Problémaként említették a diákok a felkészítés folyamatát. Volt, aki arról mesélt, hogy kaptak egy kétperces videót a mintavételről és itt véget is ért az oktatás. Kiemelték, hogy a felszerélesre nem lehet panaszuk, kapnak védőeszközt, azonban a helyes használatot nekik kellett kitapasztalni. A tesztelések mellett ott van a bizonytalanság, amit a tanulmányaik miatt éreznek a hallgatók. Sokan nem tudnak úgy tanulni, mint korábban, hiszen ezt a teszteléssel töltött munkaórák után kell megtenniük. Az oldal szerint konkrét információt egyelőre nem kaptak arról, hogy számíthatnak-e könnyítésre a vizsgaidőszakban, ezért úgy érzik, az intézetek és a tanárok jóindulatán múlik majd, hogy mi lesz.

Az oldal ezzel kapcsolatban megkereste a Semmelweis Egyetemet. A következő választ kapták:

Engedmény olyan formában nem várható, hogy a vizsgák könnyebbek lesznek, hiszen az érdekünk nekünk is az, hogy a járvány ellenére pontosan ugyanolyan minőségben sajátítsuk el az oktatási anyagot.

A félévi vizsgák teljesítésének határidejét (illetve egyéb határidőket is, például a szakdolgozat leadásáét) kitolják, valamint a gyakorlati órák pótlási lehetőségét az egyetem biztosítani fogja – tették hozzá.

Persze nem mindenki csak a negatívumokat emelte ki, egy másik hallgató arról mesélt, pozitív élményként éli meg a tesztelés időszakát, mert a tanárok nagyon kedvesek, megköszönik a munkájuk. Hozzátette: ő csak annyit szeretne, ha úgy élhetné meg a segítséget, hogy nem kell közben retorzióktól tartania. A diákok meséltek arról is, hogy egy idő után nincs elég védőfelszerelés, az ösztöndíjban kapott összeg kevesebb, mint ezer forintra jön ki óránként, és még ezzel elmaradásban vannak. Bár úgy gondolják, hogy nem a pénz kérdése a legfontosabb.

Hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak a vidéki egyetemeken is: itt vannak a dátumok

Mikor tartják a vizsgákat az őszi szemeszterben a nagyobb vidéki egyetemeken? Itt a lista.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!