szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már igényeltétek az egyik fajta diákhitelt, de szükségetek lenne még némi támogatásra, ezért a másikban is gondolkodtok? Mutatjuk, mikor vehetitek fel ugyanarra a képzésre egyszerre a Diákhitel1-et és a Diákhitel2-t.

Ha önköltséges képzésben tanultok, akkor nemcsak a tandíj fedezésére alkalmas Diákhitel2-t vehetitek fel, hanem a szabadfelhasználású Diákhitel1-et is.

Mi a különbség a diákhitel két típusa között?

A szabad felhasználású Diákhitel1-et - mint ahogy az a nevében is benne van - arra költitek, amire szeretnétek. Mivel az összeg a bankszámlátokra érkezik, ezért lakhatásra, a tanulmányaitokhoz szükséges eszközök megvásárlására, étkezésre, vizsgadíjakra, vagy éppen nyelvtanulásra is költhetitek - ezeket igazolnotok sem kell.

2020. augusztus 15-től a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében már a korábbi maximum 70 ezer forint helyett akár 150 ezer forintot is igényelhettek havonta. Amennyiben félévente egy összegben szeretnétek igényelni a folyósítást, akkor értelemszerűen egyben kapjátok meg az 5 havi diákhitelt - ennek az összege így 1 millió 500 ezer forint. A szabad felhasználású hitel összegét év közben is megváltoztathatjátok. A mostani helyzetre való tekintettel a módosítás dátumát pedig meg is hosszabbították. Itt megnézhetitek, hogy meddig. Azt, hogy összesen hány félévre igényelhetitek a Diákhitel1-et, mekkora a kamat és mit kell tudni a törlesztésről, itt találjátok.

A Diákhitel1-el ellentétben a Diákhitel2 összege fix és ezt csak a tandíjra fordíthatjátok, ezért csak önköltséges képzésben tanulóként tudjátok igényelni. Fontos, hogy a hitelt nem is kapjátok kézhez, hanem ezt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy főiskolának utalja. A Diákhitel2-ről itt olvashattok bővebben.

Az őszi szemeszterben a hiteligénylések határidejéről és a folyósítások dátumairól itt írtunk korábban.

Pár nap alatt több százan igényelték az új Diákhitel Pluszt

Már az állami informatikusképzésen tanulók is igényelhetik a Diákhitel Pluszt. A kamatmentes kölcsön lehetőségével pár nap alatt több százan éltek - tájékoztatta Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója az MTI-t.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!