szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önköltséges képzésen fogtok tanulni szeptembertől és a tandíjat diákhitelből szeretnétek fizetni? Akkor fontos, hogy néhány dologgal tisztában legyetek az igényléssel és a törlesztéssel kapcsolatban. Mutatjuk a Diákhitel2-re vonatkozó szabályokat.

Korábban már összegyűjtöttünk minden fontos információt a szabad felhasználású Diákhitel1-ről, most pedig a Diákhitel2-re vonatkozó szabályokat vesszük sorra.

Ki veheti fel a Diákhitel2-t?

Ezt a hitelt akkor vehetitek fel, ha önköltséges képzésben, azaz fizetős szakon tanultok és még nem töltöttétek be a 45. életéveteket. A munkarenddel kapcsolatban nincs kikötés, tehát akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanultok, akkor is jogosultak vagytok a kölcsönre.

Hány félévre vehettek fel Diákhitel2-t?

A Diákhitel2-t 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesztek részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Mekkora összeget igényelhettek?

Akkora összeget vehettek fel, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettségetek, vagyis a féléves tandíjatok. Fontos, hogy a hitelt nem is kapjátok kézhez, hanem ezt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy főiskolának utalja.

Mekkora a kamat?

A Diákhitel2 kamatmentes.

Mit kell tudni a törlesztésről?

Egyéb hitelekkel ellentétben a diákhitelt nem egyből a hitelfelvétel után kell elkezdenetek visszafizetni. Törlesztenetek csak a hallgatói jogviszonyotok megszűnését követően, illetve legkésőbb a 45. életévetek betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. De természetesen előtörlesztésre is van lehetőség.

Diákhitel kisokos: minden, amit a Diákhitel 1-ről tudnotok kell

Nem vettek fel benneteket államilag támogatott képzésre, így nem tudjátok, hogy miből pótolhatnátok ki a tandíjatokat? Esetleg az albérlet kifizetéséhez lenne szükségetek segítségre szeptembertől? Ilyenkor jó megoldás lehet a diákhitel, de nem mindegy, hogy melyiket választjátok. Ez egy komoly döntés, ezért most összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a szabad felhasználású Diákhitel 1-ről tudnotok kell.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!