szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt, aki egyben a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei etikai bizottságának az elnöke is. Az ügynek előzménye is volt.

Még márciusban számoltunk be róla, hogy Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, ausztriai síeléséről visszatérve nem vonult karanténba, hanem műtött, ezután pozitív lett a koronavírus tesztje. Később a rektor megerősítette, hogy elkapta a fertőzést. Majd arról is írtunk, hogy az SZTE közlése szerint nincs koronavírus-fertőzéssel azonosított személy a rektor kontaktjai között.

Az ügy azonban itt nem ért véget. Rovó László ellen etikai vizsgálatot indított a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Etikai Bizottsága. Az SZTE rektora a Hír Tv-nek adott júniusi interjújában azt is elmondta, az etikai bizottság Szegeden a saját beosztottaiból áll, ő a munkáltatójuk, így érdeklődve várja, mivel tudják megmagyarázni a helyzetet. Furcsállotta, hogy a vizsgálat indítása helyett miért nem kérdezték meg őt a körülményekről. Az ügyet egyébként a Csongrád Megyei Etikai Bizottság végül elfogultság miatt nem tárgyalta, az a Győri Etikai Bizottsághoz került, amely felmentette Rovó Lászlót.

Akkor azt mondta, bár magánemberként lezártnak tekinthetné a dolgot, nem engedheti, hogy a Szegedi Tudományegyetem körül bizonytalanságot keltsenek, ezért vizsgálatot indított, ami „a bűncselekmények határát súroló” megállapításokra jutott, ezek nyomán feljelentéseket tett, mivel az egészségügyi személyes adataival visszaélhettek.

Mindezek után hétfőn Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektora azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt - szúrta ki a 24.hu. A professzor egyébként a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei etikai bizottságának az elnöke is - emlékeztetett.

Kunetz Zsombor a posztban azt írta: "kollégájuk szerint az SZTE Pszichiátriai Klinika két héten belül a második, azaz az összes docens orvosát is elvesztette. Két adjunkuts és egy félállású tanársegéd maradt az egyetemi klinikán". A felmondás tényét Horváth Szatmár megerősítette a 24.hu-nak, de a részletekről nem nyilatkozott.

Fenyegetésekkel kommunikál az új vezetés az SZFE oktatói szerint

Közleményben reagáltak az SZFE oktatói az őket ért vádakra, a vezetés mindeközben újabb eszközökkel igyekszik beszüntetni a sztrájkot és feloldani a blokádot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!