szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megnéztük, hogy mi történik akkor, ha valaki azért hiányzik az egyetemi órákról, mert kontaktszemély, vagy fertőzés gyanúja áll fenn.

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy van-e bármilyen egységes szabály arra, hogy mi vonatkozik azokra a hallgatókra, akik vírus miatt kényszerülnek távol maradni, nem tudnak órára járni. Megnéztük több egyetem járványügyi szabályzatát és ezek összesége alapján arra jutottunk, hogy alapvetően nincs egységes szabályrendszer, azonban minden egyetemen arra törekednek, hogy az ilyen okból hiányzó tanulók pótolhassák az anyagokat és ne bukjanak meg emiatt az adott tárgyból vagy tárgyakból.

Az ELTE szabályzatának például feltüntetik, hogy a Neptunban megjegyzésként meg kell jeleníteni a kurzus formáját, ami többféle is lehet. A koronavírussal kapcsolatos védekezés keretében az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület tiltja az Egyetem területére való belépést a koronavírusra jellemző tünetek fennállása esetén, vagy ha a hallgatók az elmúlt 10 napban koronavírussal fertőzött személlyel kerültek közvetlen kapcsolatba, ha folyamatban lévő kontaktkutatás alanyai és ha hatósági járványügyi intézkedés (pl. házi karantén) hatálya alatt állnak.

Ezekre az esetekre a hiányzásokkal kapcsolatban az szerepel a szabályzatban, hogy amennyiben a hallgató a fizikai jelenléthez kötött foglalkozások több mint negyedéről hiányzik, az oktatónak biztosítania kell a kurzus teljesítésének lehetőségét. Vannak kivételek, ezek azok a kurzusok, melyek a jellegükből adódóan csak akkor valósíthatók meg, ha itt vannak a hallgatók. Az általános hiányzásról szóló szabályok vonatkoznak az úgynevezett szinkrón típusú órákra. Ezek olyan online órák, amelyeken meghatározott időben, az oktató és a hallgatók online formában, valós időben vesznek részt. Az ilyen kurzusok esetében elvárható a hallgatók valós idejű részvétele – olvasható a határozatban.

A Corvinus oldalán azt írják, hogy azok a hallgatók, akiknél koronavírus-fertőzés vagy annak gyanúja áll fenn, vagy hatósági karanténba kerültek, vagy akik a koronavírus kontaktuskutatásban érintettek és emiatt nem tudnak részt venni az oktatásban, jelezzék minél hamarabb egy megadott e-mail címén és válaszlevélben kapják majd meg a szükséges tájékoztatást.

A Debreceni Egyetem oldalán a saját intézkedési tervükben azt írják például a Általános Orvostudományi Karnál azt írják, hogy az egyetemre önhibájukon kívül később beérkező hallgatók esetében biztosítanak minden kötelező tantárgy esetében legalább hetente egy online konzultációs lehetőséget. A tájékoztató szerint mindent karnak megvan a külön szabályzata, mely a hiányzásokra vonatkozik. A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karnál azt írják, hogy amennyiben a hallgató valamilyen oknál fogva nem tud részt venni a konzultáción a távolléte nem minősül hiányzásnak.

A legjobb gazdasági képzések listája: egy magyar egyetem a világrangsorban

Most is összeállította a legjobb menedzsment képzéseket listázó rangsorát a Financial Times - ebbe Magyarországról a Budapesti Corvinus Egyetem mesterképzési kerültek be.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!