szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lajos Tamás, az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja korábban elmondta, hogy jogellenesnek tartják az oktatók sztrájkját, ezért bírósághoz fognak fordulni. Csató Kata a sztrájkbizottság tagja most úgy nyilatkozott: ha ezt a kuratórium csak fenyegetésnek szánta, és mégsem fordul bírósághoz, akkor majd ők megteszik helyettük. Majd arra is kitért, hogy a sztrájkbizottság harmadik tárgyalási napján egy apró változás következett be.

Korábban már írtunk róla, hogy szeptember 23-án elkezdődtek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak sztrájkköveteléseiről szóló tárgyalások. Az első tárgyalás azonban eredménytelenül zárult, ezért a sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartottak az egyetem Vas utcai épületében, ami után a kuratórium bekérte a sztrájkolók névsorát. Lajos Tamás kuratóriumi tag pedig elmondta, jogellenesnek tartják az oktatók sztrájkját, ezért bírósághoz fordulnak.

Csató Kata a sztrájkbizottság tagja az üggyel kapcsolatban az ATV Híradónak úgy nyilatkozott: ha ezt a kuratórium csak fenyegetésnek szánta, és mégsem fordul bírósághoz, akkor majd ők megteszik helyettük. „Onnantól kezdve pedig, ahogy kiderül, hogy jogszerűen sztrájkolunk, már senki nem tehet ellenünk semmit” – fogalmazott az SZFE-mesteroktató, aki szerint mindez „iszonyatos” nagy megerősítés lenne mindenki számára afelől, hogy követeléseik, „nem blöffök, és nem is megfélemlítésen alapulnak, hanem komoly szakmailag és jogilag alátámasztott követelések” – magyarázta.

Az SZFE-mesteroktató arról is beszámolt, hogy a sztrájkbizottság harmadik tárgyalási napján történt egy apró változás. A fenntartó meghatalmazott ügyvédjétől azt az információt kapták, hogy vannak pontok, amiben a fenntartó is lát tárgyalási alapot. Arra kérték a fenntartót, hogy ezeket írásban is fejtse ki, és küldje el nekik, de erre azóta még nem került sor.

Korábban Lajos Tamás azt is elmondta, amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez. Azt viszont még nem árulta el, miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat. A kuratóriumi tag a Kossuth rádió hétfői Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig pár randalírozó diáknak nevezte az egyetemet blokád alatt tartó hallgatókat.

Mindeközben a színművészetisek újabb megmozdulásokra készülnek. Mivel szeptember 30-án jár le a jelenlegi vezetőség felmondási ideje, ezért szerda estétől csütörtök reggelig virrasztást tartanak. Késő este meggyújtanak egy lángot, amelyet átvisznek az Egyetem térre, a velük szolidaritást vállaló hallgatókhoz. A láng szerintük az egyetemi autonómiát jelképezi, ami szeptember 30-ával gyakorlatilag kihuny, mivel a követeléseikre nem kaptak választ – mondta az ATV-nek az egyik hallgató. Október 3-án és 4-én pedig fáklyás futást szerveznek az egyetem autonómiájáért - erről itt írtunk részletesebben.

"Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában"

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói reagáltak Lajos Tamás csütörtöki kijelentésére. Az SZFE új kuratóriumának tagja kijelentette, hogy sztrájk esetén alternatív oktatást terveznek, amelyhez állítása szerint már megvannak a tanárok és a helyszín is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!