szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha most kezditek az egyetemet, akkor szeptembertől egy csomó olyan új szó kerül be a mindennapjaitokba, amivel korábban még nem biztos, hogy találkoztatok. Segítünk, hogy ezek ne érjenek benneteket váratlanul. Itt az egyetemista magyar-magyar szótárunk második része.

Korábban már összeírtuk, hogy mit jelent a zh, a passziváltatás, a kredit, az abszolutórium, a leckekönyv (index), az UV, illetve a Neptun. Most pedig további öt szóval bővítjük a listát.

TO: azaz tanulmányi osztály, itt foglalkoznak a hallgatók tanulmányi dolgaival. A TO-n kérvényeket, illetve krediteket adhattok le, itt kérhettek hallgatói jogviszony igazolást, több intézményben itt kapjátok meg a diákigazolványotok érvényesítő matricáját, de ezeken kívül bármilyen kérdéssel kapcsolatban fordulhattok a tanulmányi osztályon dolgozókhoz.

Szorgalmi időszak: egy-egy félévben az az időszak, ami a tárgyfelvételtől a vizsgaidőszakig tart, vagyis ekkor lesznek az előadásaitok és a gyakorlataitok.

Kollokvium: ez az írásbeli, szóbeli vagy a kombinált vizsgákat jelenti, amit a vizsgaidőszakban tudtok felvenni a meghirdetetett időpontokra. A vizsgafelvétel a Neptunon keresztül történik - erről az oldalról itt írtunk részletesebben.

HÖK: vagyis a Hallgatói Önkormányzat, amelynek elsődleges célja a hallgatók képviselete. Ti is szívesen lennétek HÖK-ösök? Erre is van lehetőség, ugyanis a szervezet minden évben hirdet tagfelvételt, ahova akár már elsőévben is jelentkezhettek.

Szoctám, tanulmányi ösztöndíj: az egyetemi éveitek alatt többféle ösztöndíjra is pályazhattok. Az egyik legalapvetőbb támogatás a tanulmányi ösztöndíj, amit akkor kaphattok, ha államilag támogatott finanszírozási formában tanultok. Ahogy a neve is jelzi, ebben az esetben a tanulmányi teljesítményetek lesz a döntő és az alapján döntenek a támogatás összegéről. De mi kell ahhoz, hogy megfeleljetek a követelményeknek? Erről itt olvashattok bővebben. Ezen kívül szociális alapon is kaphattok támogatást - ennek részleteiről itt írtunk korábban.

„Lehet-e passzív félévem, ha állami ösztöndíjas képzésen tanulok?"

Milyen következményei vannak, ha valaki állami ösztöndíjaskánt passziváltat? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!