szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem árt körbenézni az ösztöndíjak körül, mielőtt elkezdődik az őszi félév. Megnéztük, hogy milyen feltételekkel pályázhattok a rendszeres szociális ösztöndíjra.

Nem tudjátok, hogy milyen ösztöndíjakra pályázhattok, ha most kezditek az egyetemet? Első körben megnéztük a szociális alapon kapható ösztöndíjakat. A szociális ösztöndíjból kétféle létezik.  Van rendszeres támogatás illetve van a rendkívüli. Most a rendszeres támogatás igénylésének a feltételeit mutatjuk.

A rendszeres szociális támogatásra csak akkor pályázhattok, ha teljes idejű, nappali képzésen tanultok, a pályázás félévében aktív státusszal rendelkeztek és államilag támogatott formában tanultok. Minden félévben újra kell pályáznotok és havonta utalják. A támogatási kérelem elbírálásakor figyelembe veszik többek között a lakhatási körülményeiteket, az állandó lakhelyetek távolságát az egyetemtől, a veletek egy háztartásban élők jövedelmét, az egészségügyi állapotot.

Ezen szempontok alapján pontokat kaptok, és végül azok kapják meg a szociális támogatást, akik elérik az adott félévben meghatározott (intézményenként és karonként eltérő) minimumponthatárt. Az intézmények több kategóriát határoznak meg  és a szociális támogatás összege is attól függ, melyik kategóriába sorolnak benneteket. A legmagasabb összeggel azok számolhatnak, akik szociális helyzetük alapján jogosultak a támogatásra, emellett fogyatékossággal élők vagy egészségi állapotuk miatt rászorultak vagy halmozottan hátrányos helyzetűek vagy családfenntartók vagy nagycsaládosok vagy 25 évnél fiatalabb árvák. Ők a hallgatói normatíva legalább 20 százalékát megkapják havonta (a hallgatói normatíva összege jelenleg 166 600).

Mi a helyzet az idei gólyatáborokkal? A napokban minden kiderül

Megtartják az idei egyetemi gólyatáborokat? Több intézmény döntése is a napokban fog kiderülni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

ű