szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Akkor gólyaként több olyan új szóval is fogtok találkozni, amit korábban még nem is hallottatok. Éppen ezért, összegyűjtöttünk néhány fontos kifejezést, amelyet már most érdemes megjegyeznetek.

Zh: a legfontosabb kifejezések egyike, a zárthelyi dolgozat rövidítése. Ez nem vizsga, így nincs minden tárgyból zh, de ahol van, ott általában a vizsga előfeltétele a félév folyamán írt zárthelyik legalább kettes átlaga.

Passziváltatás/halasztás: ha úgy döntötök, hogy valamelyik félévben nem szeretnétek tanulni, de nem szüntetnétek meg a jogvisznyotokat csak szüneteltetnétek azt, akkor passziváltathattok. Ilyenkor nem csak órákra nem kell járnotok, de diákigazolványt és ösztöndíjat sem kaptok. A passzív félévek azonban nem befolyásolják az állami félévek számát, és ha önköltségesként tanultok, tandíjat sem kell fizetnetek. Fontos azonban, hogy egybefüggően maximum 2 félévet szüneteltehettek. Arról, hogy passziváltathattok-e már az első félévben, itt írtunk korábban.

Kredit: egyes tanulmányi követelmények teljesítését jelző tanulmányi mértékegység, amelyet általában az alapján határoznak meg, hogy mennyi idő kell a tárgy elsajátításához. Általában a legfontosabb tárgyak bírnak a legtöbb kredittel. Alapképzésben 180 kreditet kell teljesíteni az abszolutóriumhoz.

Abszolutórium: egy végbizonyítvány, ami igazolja, hogy megszereztétek a képzési és kimeneti követelményekben előírt kreditpontokat, azaz már minden tárgyból sikeres vizsgát tettetek, és csak a szakdolgozatotok és/vagy a nyelvvizsgátok van hátra a diplomáig.

Leckekönyv (index): az adataitokat, felvett tantárgyaitokat, érdemjegyeiteket, vizsgáitokat és egyéb, az oklevélhez szükséges bejegyzéseket tartalmazza.

UV: az utóvizsgával az egyetemi évek alatt sokan találkoznak. Ezekre a vizsgákra csak akkor jelentkezhettek, ha a vizsgaidőszakban nem sikerült megszereznetek a megfelelő jegyet (legalább a kettest), vagyis már van beírt elégtelen osztályzatotok. A legtöbb egyetemen a vizsgaidőszak utolsó hete az UV hét, amikor a hallgatók megpróbálkozhatnak még egyszer a tantárgyak teljesítésével. Ezekre a vizsgákra külön időpontokat hirdetnek meg a Neptunon keresztül.

Neptun: ezzel az online felülettel már nagyon hamar meg fogtok ismerkedni, ugyanis az összes ügyintézés itt zajlik - tandíj befizetés, diákigazolvány igénylés, kollégiumi jelentkezés, de a tantárgyakat és a vizsgákat is itt kell felvennetek, illetve az eredményeiteket is ide fogják feltölteni.

Milyen feltételekkel igényelhettek diákhitelt?

Tervezitek már az első egyetemi félévet? Ha diákhitelben gondolkoztok a tandíj vagy a lakbér miatt, akkor van néhány fontos dolog, amit tudnotok kell.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!