szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az általános- és középiskolások, a tanárok és a szülők után, most az egyetemisták véleményét is kikértük a távoktatással kapcsolatban. Íme a tapasztalataik.

„Amikor március közepén kiderült, hogy az egyetemeknek be kell zárniuk es a tanév végéig már csak távoktatás lesz, elsőre megkönnyebbültem. Örültem, hogy nem kell majd bejárni és biztos voltam benne, hogy csomó időt megspórolunk majd így, hogy ingázás, utazás nélkül, otthonról dolgozhatunk. Mekkorát tévedtem” – mesélte egy budapesti egyetemista az Eduline-nak. Azt a kis időt, amit az ingázással nyertek, most duplán elveszítik a megannyi extra feladattal és beadandóval.

Azt is elmondta, a legtöbb tanáruk nehezen (vagy egyáltalán nem) tud alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Nem veszik figyelembe, hogy egy világjárványt élnek át éppen, és az emberek többsége nem "otthon nyaral", hanem szorongva próbálja átvészelni ezt a kritikus időszakot. A legtöbb oktató pedig az órai anyagok többszörösét adja le, illetve minden héten újabbnál újabb feladatokat és követelményeket kell teljesíteni. „Sőt, van olyan oktatónk is, aki ennél is tovább megy, és kifejezetten propagálja, hogy menjünk ki az utcára, gyűljünk össze, és forgassunk filmet - most, amikor az egész világ arra kér minket, hogy maradjunk otthon” – tette hozzá.

„Csalódott vagyok, az összes oktatónk közül csupán egyetlen tudott felnőni a feladathoz és abszolút rugalmas, ésszerű, kifejezetten humánus módon megoldani a helyzetet, amiért le a kalappal előtte ezúton is” – mondta, majd hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy kommunikáció- és médiatudomány képzésen ilyen szintű felkészületlenség és rugalmatlanság jellemzi a legtöbb oktatót.

Egy másik egyetem gazdaságinformatikus szakos hallgatója szerint nehézkesen indult a távoktatás, de mostanra az oktatók és a diákok is belejöttek az új felületek használatába. „A feladatok és a beadandók száma azonban megnövekedett, minden héten sokkal többet kell elkészítenünk és beadnunk határidőre. Néhány tárgyból az aláírás feltétele is szigorodott, az órai részvétel helyett komplex beadandókat kell írnunk” – mesélte az Eduline-nak.

Éppen ezért nagyon vegyes érzései vannak a távoktatással kapcsolatban: van olyan tárgy, amiből örül a plusz feladatoknak, szívesen megcsinálja őket és utána is néz dolgoknak, míg másokból szinte teljesíthetetlen a követelmény és ez lelkileg is megviseli.

Ha ti is megosztanátok velünk, hogy milyen a távoktatás az egyetemeteken, írjatok nekünk az [email protected] címre. .

Újabb egyetemen várható a félév meghosszabbítása

Akár augusztus 31-ig is meghosszabbíthatja a tavaszi szemeszter időtartamát a Debreceni Egyetem, ha erre szükség van a járványhelyzet miatt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!