szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Ha volt két aktív és négy passzív félévem az egyetemen, akkor tanulhatok még ingyen egy másik intézményben?" Olvasói kérdésre válaszolunk.

Eddig 6 félévet jártam már egyetemre: 2 aktív félévet, ebben vettem is fel tantárgyakat, a többi 4 passzív volt. Az érdekelne, hogy 25 év fölött van-e ingyenes állami képzés? Tanulhatok egy másik egyetemen?

Egy hallgató felsőoktatási szakképzésen, alap- vagy osztatlan képzésen és mesterképzésen összesen 12 féléven át tanulhat állami ösztöndíjas képzésben. Mi számít bele? Támogatási időnek minősül minden olyan félév, amelyre hallgatóként bejelentkeztetek - ez azt jelenti, hogy ha egy-két félévig szüneteltetitek a tanulmányaitokat, vagyis halasztást kértek, nem "fogynak" a támogatott féléveitk.

Továbbá ebben az esetben az sem számít, hogy mennyi idősek vagytok, ha felvételiztek egy másik egyetemre és felvesznek állami ösztöndíjas képzésre, minden további nélkül elkezdhetitek a képzést. Arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak az állami ösztöndíjas képzésen tanulókra, bővebben itt olvashattok.

Felvételizhettek egy újabb mesterszakra, ha már ilyen képzésben is szereztetek diplomát? Erre a kérdésre is válaszoltunk. 

Így tanulhattok ingyen egyetemen, főiskolán: szabályok és változások

Mennyi időt tölthettek el állami ösztöndíjas képzésen, és mi történik csúszás esetén? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az állami ösztöndíjas félévekkel kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.