szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetemre készültök? Akkor fontos, hogy néhány dologgal tisztában legyetek, ha diákhitelt vennétek fel. Ki veheti fel a diákhitel 2-t és mikor kell törleszteni?

Előző cikkünkben a diákhitel 1-ről írtunk nektek, most a diákhitel 2 legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttük össze:

Ki veheti fel?

Ezt a hitelformát kizárólag akkor igényelhetitek, ha önköltséges, vagyis fizetős szakon tanultok.

Mennyi ideig igényelhető?

A diákhitel 2-t 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan szakon tanultok, és a képzési idő meghaladja a 11 félévet (ilyen például a hatéves általános orvosi szak), akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Több mint nyolcszáz diákhitelesnek engedték el eddig a teljes tartozását

Másfél ezer diákhitelesnek a tartozása felét, 880 főnek pedig a teljes hiteltartozását elengedték - mondta a családi kedvezményekről a Magyar Nemzetnek Magyar Péter, a Diákhitel Központ új vezérigazgatója.

Mekkora összeget lehet igényelni?

Akkora összeget vehettek fel, amekkora a tandíjatok, ennél az összegnél nem lehet magasabb az igényelt hitelösszeg. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek, főiskolának utalja.

Mekkora a kamat?

A diákhitel 2 kamatmentes.

Mikortól kell törleszteni?

Törleszteni a hallgatói jogviszony megszűnését követően, illetve legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. Minden év végén megkapjátok az elszámolást, és hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a következő évben. Előtörlesztésre is van lehetőség, erről bővebben itt olvashattok.

Idén felvételiztek? Itt kiszámolhatjátok a pontjaitokat

Ha szeretnétek biztosra menni, már feltöltöttetek minden fontos dokumentumot, és szívesen kalkulálnátok a pontjaitokkal, próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát. Számolgatnátok? Itt megnézhetitek, milyen adatokat kell megadnotok, melyik pontszámítással jártok jobban, és hogyan működik a kalkulátor.