szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többek között ősztől jön az új nyelvtanulási hitel, a Diákhitel3, illetve csökkent a Diákhitel1 kamata. Mutatjuk, hogy milyen fontos változások léptek életbe a diákhitellel kapcsolatban.

Jön a Diákhitel3

Október 1-jétől lehet majd igényelni az új nyelvtanulási hitelt, a Diákhitel3-at. A maximum 500 ezer forintos nyelvi hitelt bárki igényelheti, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik vagy azt szünetelteti, valamint aki felsőoktatási intézményben záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában még nem szerezte meg a diplomáját. Erről bővebben itt olvashattok.

Csökkent a Diáhitel1 kamata

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát 2,2 százalékról 1,99 százalékra csökkentették a július 1-jétől december 31-ig tartó időszakra. Ezzel a hitellel havi 15 és 70 ezer forint közötti összeg igényelhető. Illetve korábban a kötött felhasználású Diákhitel2 kamata is csökkent, 2 százalékról 0 százalékra.

Idén felvételiztek? Itt kiszámolhatjátok a pontjaitokat

Ha szeretnétek biztosra menni, már feltöltöttetek minden fontos dokumentumot, és szívesen kalkulálnátok a pontjaitokkal, próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát. Számolgatnátok? Itt megnézhetitek, milyen adatokat kell megadnotok, melyik pontszámítással jártok jobban, és hogyan működik a kalkulátor.

Korábbi fontos változások

2018. február 1-jétől a szabad felhasználású Diákhitel1 maximális összege havi 50 000 forintról havi 70 000 forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy szemeszterenkén már 250 ezer forint helyett akár 350 ezer forint hitelt is igényelhettek.

Szintén 2018 februárjától lehet igényelni az emelt összegű Diákhitel1-et – ez egy szemeszterre akár 700 ezer forintot, egy teljes tanévre pedig maximum 1 millió 400 ezer forintot jelent. Ezzel a hallgatók külföldi résztanulmányait támogatják – az összeget a külföldön történő megélhetésére, a lakhatás teljes vagy részleges fedezésére kapják. Az emelt összegű hitel igénybevételének feltétele, hogy a hallgató hazai felsőoktatási intézménnyel fennálló hallgatói jogviszonya mellett a külföldi felsőoktatási intézménnyel vendéghallgatói jogviszonyban álljon.

Ősztől indul a nyelvi diákhitel: kik vehetik majd fel az 500 ezer forintos támogatást?

A 2019/2020-as tanév októberétől kifejezetten a nyelvtanulásra is lehet majd diákhitelt felvenni? De kik jogosultak erre a támogatásra, és mekkora összeget lehet felvenni? Összeszedtük a legfontosabb infókat.

A szabad és kötött felhasználású Diákhitel esetében is 40 évről 45 évre emelkedett a hiteligénylés életkori korhatára. Ha pedig dolgozó diákhitelesekek vagytok, azzal könnyítik a helyzeteteket, hogy lehetőséget biztosítanak a diákhitel törlesztés adómentes béren kívüli pénzbeni, illetve cafetéria juttatásként való elszámolására. Ez a kedvezmény egészen addig vehető igénybe, amíg a munkáltató részéről fennáll a munkaviszony, illetve a munkavállalót terhelő, kötelezően előírt Diákhitel törlesztése még tart.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.