szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak idén ősszel kezdi el tárgyalni az EU bírósága a CEU ügyét.

A lex CEU perben november 19-ikén hangzik el a főtanácsnok indítványa az Európai Unió Bíróságán, vagyis idén már biztosan nem születi kítélet abban a kötelezettségszegési eljárásban, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény 2017. áprilisi módosítása miatt - írja a Népszava.hu.

Megállapodott a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem

Megállapodott a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) - közölte az egyetem.

A felperes Európai Bizottság képviselője perbeszédében azt igyekezett bizonyítani, hogy Magyarország megsértette a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött egyezményt azzal, hogy egy EU-n kívüli egyetem magyarországi működésének feltételéül szabta a küldő és a fogadó állam közötti nemzetközi szerződést. Illetve hangsúlyozta, hogy a lex CEU sérti az unió Alapjogi Kartájában foglalt szabadságjogokat is, addig a magyar jogi szakvélemény szerint ebben az eljárásban a Karta előírásai nem alkalmazhatók.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.