szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Emelkedett a törlesztés legkésőbbi kezdetének határa, csökkent a kamat és nőtt az igényelhető hitelösszeg. Összegyűjtöttük az elmúlt két év legfontosabb, diákhitellel kapcsolatos változásait.

Nőtt a hitelösszeg és csökkent a kamat

A szabad felhasználású Diákhitel1 maximális összege az eddigi havi 50 000 forintról havi 70 000 forintra nőtt. Így egy szemeszterre az eddigi 250 ezer Ft helyett már 350 ezer forint hitel vehető igénybe, akár egy összegben is. A Diákhitel2 kamatát 2%-ról 0%-ra csökkentették, vagyis a kamat megfizetését teljes mértékben az állam vállalja át - írja a Diákhitel Központ.

Erasmusosoknak is jó

Ha Erasmusszal tanultok külföldön, a megélhetésére, a lakhatás teljes vagy részleges fedezésére a 2017/2018-as tanév tavaszi félévétől emelt összegű, a normál Diákhitel1 kétszeres összegének megfelelő szabad felhasználású Diákhitel1-et vehettek fel.

Az idegen nyelvű oktatás díjának kiegyenlítéséhez is kaphattok anyagi segítséget. Az alap- és mesterképzés tanterve szerint hivatalosan magyar nyelven oktatott ismeretek nem magyar nyelven történő oktatásért fizetendő térítési díj is finanszírozható a Diákhitel2 összegéből.

Törlesztés szüneteltetése és a tartozás elengedése

2018. január 1-jét követően gyermekvállalás esetén kérhetitek törlesztésetek felfüggesztését, már a várandósság harmadik hónapját követően (ezt a lehetőséget azok is használhatják, akiknek örökbefogadott gyermekük van). Ha szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhiteletek is van, akkor a törlesztési kötelezettség szüneteltetése mindkét hiteltartozás esetén jár.

Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedik a diákhitel tartozás felét azoknál a nőknél, akik 2018. január 1-jét követően vállalják a második gyermeküket. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a teljes tartozást elengedik.

Később kell elkezdeni törleszteni

A hiteligénylés korhatára 40 évről 45 évre emelkedett mind a szabad, mind a kötött felhasználású diákhitel esetén. Ezzel egyidejűleg a törlesztés legkésőbbi kezdetének határa is 40 évről 45 évre emelkedett.

A változásokról bővebben itt olvashattok.

Módosítottak a felsőoktatási törvényen

Módosította a felsőoktatási törvényt kedden az Országgyűlés: a változtatásnak főként a Budapesti Corvinus Egyetem átalakításában lesz szerepe.