szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Ha minden igaz, fogok kapni a bajor miniszterelnöktől egy levelet, és majd attól függően válaszolok, hogy mit írnak benne” - mondta a CEU-ügy újabb felvonásáról Orbán Viktor miniszterelnök a hvg.hu-nak.

„Ha minden igaz, fogok kapni a bajor miniszterelnöktől egy levelet, és majd attól függően válaszolok, hogy mit írnak benne” – így reagált hétfőn a parlamentben Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére, hogy elfogadhatónak tartja-e Manfred Weber múlt heti felvetését, amelyben az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a bajor kormány segítségével, a Müncheni Műszaki Egyetem és a BMW bevonásával találjanak megoldást a CEU Budapesten maradására.

A CEU így nem kényszerülne a Bécsbe költözésre, hanem továbbra is kiadhatná az amerikai diplomákat Budapesten.

Így mentenék meg a CEU budapesti képzéseit

Egy neves német intézmény, a Müncheni Műszaki Egyetem közbeiktatásával mentené meg a CEU-t Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje - írja a hvg.hu.

Az egyetem múlt heti közleményében azt írta, üdvözlik a bajor kezdeményezést, de jogi garanciát várnak a magyar kormánytól.

Hozzátették: Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) elnöke megbeszélést folytattak az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, ahol a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, azaz a politikatudomány, a technológiakutatás, a kognitív- és hálózattudomány területén és más tudományágakban. A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

Jogi garanciát vár a kormánytól a CEU

A CEU üdvözli a bajor kezdeményezést, de jogi garanciát vár a magyar kormánytól - írja közleményében az egyetem.

Ám azt is kiemelték: „a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat”.