szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy neves német intézmény, a Müncheni Műszaki Egyetem közbeiktatásával mentené meg a CEU-t Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje – írja a hvg.hu.

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy az EPP listavezetője még a találkozó előtt egy német lapnak arról beszélt, Bajorország szeretne részt venni a Közép-európai Egyetem tanszékeinek finanszírozásában. Segíteni szeretnék abban, hogy a CEU megtalálja a módját annak, hogy folytathassa a munkát – tette hozzá.

Az interjúban Weber elmondta, hogy Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik esetében pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a Müncheni Műszaki Egyetem koordinációjával valósítanák meg.

A hvg.hu megkereste a Müncheni Műszaki Egyetemet, amelynek sajtófőnöke, Ulrich March elmondta, szövetséget kötnek a CEU-val, a részletekről hamarosan egyeztetnek Michael Ignatieff CEU-rektorral.

Bajorország részt venne a CEU tanszékeinek finanszírozásában

Bajorország szeretne részt venni a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tanszékeinek finanszírozásában - mondta az Augsburger Allgemeine című német helyi lapban csütörtökön megjelent interjúban Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje.

A sajtófőnök azt írta, olyan nemzetközi tanulmányi programokat terveznek, amelyek végén magyar, német és amerikai diplomát lehet szerezni. Ennek érdekében három tanszéket hoznának létre Budapesten a CEU-n, kettőjükön kívül szorosan együttműködve egy meg nem nevezett, de topkategóriás amerikai egyetemmel. Két tanszéket a bajor kormány, egyet a BMW támogatna.

Hozzátette: az új együttműködéssel teljesülnek a magyar törvényi előírások. A felsőoktatási törvény jelentősen nehezíti a harmadik országbeli egyetemek helyzetét: nekik ugyanis kötelező a magyar, illetve a székhely szerinti kormány közti nemzetközi szerződést felmutatniuk, az Európai Gazdasági Térség országaiból érkező egyetemeknek viszont nem, vagyis a megállapodással a CEU-t ellehetetlenítő lépést játszanák ki.

A hvg.hu azt írja, a pontos jogi konstrukció egyelőre nem világos, az egyetem először a CEU-val kötne megállapodást, utána vonnának be újabb amerikai egyetemet, és ennek a hármas együttműködésnek köszönhetően adhatna ki továbbra is amerikai diplomát a CEU, a Budapesten folytatott képzései után.