szerző:
Eduline

Minden harmadik olasz egyetemista „binge drinker”, vagyis egy-egy hallgatói buli előtt rövid idő alatt annyi alkoholt fogyaszt, hogy ájulásig lerészegedik – olvasható egy friss felmérésben.

Az angol "binge eating" mintájára néhány éve megjelent a "binge drinking" kifejezés, amely gyors lerészegedést jelent – a szakemberek szerint a középiskolások és az egyetemisták által előszeretettel alkalmazott „módszer” lényege, hogy hatvan-hetven perc alatt legalább öt egységnyi alkoholt el kell fogyasztani.

Egy egység három deciliter sörnek, két deciliter bornak vagy öt centiliter égetett szesznek felel meg, vagyis egy „binge drinker” egy óra alatt akár két és fél deciliter röviditalt is megihat. Több amerikai kutatás szerint a rohamszerű lerészegedés a tizenhárom-tizennégy éves diákoknál gyakran okoz „filmszakadást”, az Egyesült Államokban élő középiskolások tíz százaléka számolt be átmeneti emlékezetkiesésről.

Az addiktológusok szerint nem ez az egyetlen negatív hatása a gyors lerészegedésnek – a binge drinkerek nagyobb eséllyel próbálnak ki kábítószereket, mint azok, akik kisebb mennyiségű alkoholt, lassabban fogyasztanak, de hajlamosak az alkoholproblémákra és a mentális egészséggel kapcsolatos egyéb zavarokra is.

Binge drinking: tragédia a Kecskeméti Főiskolán

2010 októberében a Kecskeméti Főiskola egyik elsőéves hallgatója vesztette életét, miután a gólyabálra készülve túl sokat ivott, rosszul lett és megfulladt. A húszéves fülöpjakabi főiskolás – szobatársai szerint – nagyon sokat ivott, már ájulásig részeg volt, amikor úgy döntött, hogy lefekszik aludni. A barátai elmentek a gólyabálra, amikor éjfél után hazaértek, a fiú még élt, aludt – reggel azonban már holtan találták az ágyában.

eduline