szerző:
Eduline

Idén főként a fiatalokra fókuszál az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyarországi szervezetének ingyenes nemzetközi állásbörzéje, amelyet április 29-én rendeznek Budapesten.

A rendezvény aktualitása, hogy 2011. május 1-jétől Németországban és Ausztriában megszűnik a munkaerő-piaci korlátozás, és Svájc is megnyitja munkaerő-piacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok polgárai előtt, így a börzét követő hétfőtől már az összes tagállamban szabadon vállalhatnak munkát magyar állampolgárok - hívja fel a figyelmet  a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Mennyit keres egy pályakezdő? A tíz legjobban fizetett szakmáról itt olvashatsz.

Elsősorban a vendéglátás, az építőipar, az informatika, az ipar, a kereskedelem, az egészségügy területén várják a külföldön munkát vállalni szándékozókat, de keresnek háztartási kisegítőket, idősgondozókat és animátorokat is. A börzén mintegy 25 európai munkáltató jelenik meg, és 16 ország képviselteti magát EURES-tanácsadóival, akik útmutatást nyújtanak az Európai Gazdasági Térség tagállamainak élet- és munkakörülményeiről, munkaügyi szabályozásáról, valamint tanácsot adnak az érdeklődőknek a külföldi elhelyezkedés feltételeiről.

Idegenforgalom és vendéglátás: a legnépszerűbbek

A legutóbbi, tavaly őszi nemzetközi állásbörzén készített felmérés szerint a látogatók mintegy negyede 25 éves, vagy annál fiatalabb, 37 százaléka pedig 26 és 35 év közötti volt. Az érdeklődők több mint fele diplomás, és mintegy 28 százaléka szakképesítéssel rendelkező (szakmunkásképző, szakiskola, szakközépiskola, technikum) érdeklődő volt. E területen, időrendben vizsgálva az adatokat látható, hogy a középfokú végzettségűek közül egyre inkább a szakmával is rendelkezők látogatják a nemzetközi állásbörzéket.

A börzék eddigi látogatóinak körében jelentős a szálloda- és vendéglátó-ipari képesítéssel rendelkezők aránya, minden negyedik résztvevő ezen a területen szeretne elhelyezkedni. A második helyet elfoglaló "számítástechnika, műszaki, természettudomány" képzettségek folyamatosan veszítenek arányukból, jelenleg már csak 16,6 százalékot képviselnek.

A harmadik helyre a "tanár, oktató" képzettséggel rendelkezők kerültek, ezen szegmens részaránya folyamatosan nő. A legnagyobb relatív csökkenést a "fém- és gépipari szakmák, műszerészek" szakképesítés részaránya mutatja, mostanra gyakorlatilag megfeleződött a számuk.

Az állásbörzék résztvevőinek nyelvtudását illetően szembetűnő az angol nyelv magas részaránya, a résztvevők több mint háromnegyede beszél valamilyen szinten angolul, a második helyen továbbra is a német nyelv áll. A szervezők az érdeklődőknek azt javasolják, hogy hozzák magukkal angol vagy német nyelvű szakmai önéletrajzukat.

MTI