szerző:
Eduline

Megéri tanulni, mert diplomával jóval többet lehet keresni - derül ki a Fizetések.hu bérfelméréséből. Az egyetemi diploma többet fial, mint a főiskolai, bár nem mindegy, hogy milyen iparágban talál állást a pályakezdő. A legmagasabb fizetést a telekommunikáció területén várhatják a diplomások, a legkevesebbet pedig akkor, ha az egészségügyben, oktatási intézményekben vagy művelődési központokban helyezkednek el.

Mennyi fizetésre számíthatnak a bolognai rendszer BA- és BSc-diplomásai? Az elhelyezkedési esélyekről és a pályakezdők fizetéséről szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

A Workania portál által működtetett Fizetések.hu internetes bérfelmérésbe bevont közel 80 ezer önkéntes adatai alapján kiszámított átlagok szerint az alapfokú végzettséggel rendelkezők bruttó átlagos jövedelme 130 ezer forint. Főiskolai diplomával ennek több mint dupláját, átlagosan 277 ezer forintot lehet keresni havonta, egyetemi végzettséggel pedig átlagosan közel háromszorosát, bruttó 344 ezer forintot. A posztgraduális végzettséggel is rendelkezők átlagos havi jövedelme bruttó 453 ezer forint.
   
A szakmunkásképzők volt diákjai átlagosan bruttó 142 ezer forintot, az érettségizettek 166 ezer forintot visznek haza. Az OKJ végzettséggel rendelkezők átlagjövedelme bruttó 165 ezer forint. A pályakezdők - az egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkezők - közül az alapfokú végzettségűek átlagosan havi 111 ezer forint kezdő fizetésre számíthatnak, míg érettségivel havi 141 ezer forint, OKJ végzettséggel havi 143 ezer forint a kezdő bér. A főiskolai diplomával rendelkezők első fizetésként átlagosan bruttó 210 ezer forintot vihetnek haza, egyetemet végzett pályakezdő társaik átlagban 247 ezer forintot, míg a posztgraduális végzettség a végzést követő első évben is már bruttó 429 ezer forint jövedelem elérését teszi lehetővé átlagosan. 

Ki viszi haza a legmagasabb fizetést a frissdiplomások közül?
   
A pályán eltöltött évek szaporodásával jobban nyílik az olló a főiskolai és egyetemi végzettségűek között: 6-10 év szakmai tapasztalattal a főiskolai diplomával rendelkezők átlagjövedelme bruttó 343 ezer forint, az egyetemi diplomával rendelkezőké bruttó 464 ezer forint. A posztgraduális diplomások átlagjövedelme 6-10 év munkatapasztalattal 493 ezer forint.

©

Az egyetemi végzettséggel rendelkezők a legmagasabb fizetést a telekommunikáció területén várhatják, itt 523 ezer forint az átlagbér. A legalacsonyabb a diplomások bére az egészségügyben (261 ezer forint átlagjövedelem), az alsó-, közép-, és felsőoktatási intézményekben (195 ezer forint) és a művelődési központokban (182 ezer forint). Hogyan változtatna az oktatási kormányzat a pedagógusok bértábláján? Összefoglalónkat itt olvashatod el.
   
A lízing területén dolgozó diplomások átlagjövedelme havi 484 ezer forint. A szállítmányozás, logisztika területén 476 ezer forint, az ingatlanszektorban havi 471 ezer forint, a bankszektorban, pénzügyi területen dolgozóké 469 ezer forint, az információs technológiákkal foglalkozóké 453 ezer forint, a gyógyszeriparban 434 ezer forint, a vegyiparban 423 ezer forint, a földgázszolgáltatás területén 418 ezer forint.
   
A gépiparban a havi átlagfizetés 401 ezer forint, az autóiparban bruttó 389 ezer forint. Az állami szervek alkalmazottai átlag 325 ezer forintot keresnek. Az építőiparban átlagosan 316 ezer forintot, a könyvelés, könyvvizsgálás területén átlagosan 314 ezer forintot keresnek a munkavállalók a felmérés szerint.

 MTI