szerző:
Eduline

Pécsett ismét kinyitott a leázás miatt múlt héten ideiglenesen bezárt, szeptemberben átadott Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont; az üzemeltető kft. ügyvezetője beadta felmondását.

Hétfő reggel kinyitott a múlt héten kedden ideiglenesen bezárt Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. Egy légtelenítő szelep meghibásodása miatt ugyanis az épület második emeletén a fűtési rendszerből kiáramló víztől mintegy húsz négyzetméteren átázott az álmennyezet, vizes lett a szőnyeg és több bútor is, de könyvekben és más dokumentumokban nem keletkezett kár.    

A tudásközpontnak nem a múlt heti az első műszaki problémája. Két nappal korábban leesett két üveg burkolóelem az épület külső homlokzatáról. Az összesen hat négyzetméternyi üvegtábla gyakorlatilag szétrobbant, darabjai pedig a földre hullottak. Ezt jelezték a kivitelezőnek és kérték, tartson helyszíni szemlét a tudásközpontnál, vizsgálja meg a burkolóelemeket a hasonló esetek megelőzéséért.    

©

Az MTI információi szerint Morvai Lehel, a Pécsi Tudásközpont Kft. ügyvezetője a napokban benyújtotta december 31-i hatállyal a lemondását. A szakember ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a hírügynökségnek, csupán annyit közölt: azt követően fog nyilatkozni, ha lezárult a vizsgálat, amelyből kiderülhet, mik okozhatták a meghibásodást.    

A pécsi önkormányzat múlt héten felajánlotta segítségét, szakapparátusát a tudásközpontot építtető baranyai önkormányzatnak. A polgármesteri kabinetiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében akkor azt írta: javasolják a megyei önkormányzatnak, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a kivitelezővel, a cégnek garanciális javításokat kell elvégeznie az épületen.    

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében mintegy 5,5 milliárd forintból épült 13 ezer négyzetméteres tudásközpont Pécs, valamint a régió információs és dokumentumigényét szolgálja, emellett alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok megrendezésére is.    

Az alig két és fél hónappal ezelőtt átadott intézmény a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát, valamint az egyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárát integrálta. Ezzel jelenleg az ország negyedik legnagyobb könyvtára, és Közép-Európa legmodernebb könyvtárbuszát is üzemelteti.

 MTI