szerző:
Eduline

Tíz év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a 24 éves hallgatót, aki hamisított ajánlólevelekkel és teszteredményekkel jutott be a Harvardra 2007-ben. Adam Wheelertől ezen felül 14 millió forintnak megfelelő összeget követel az amerikai elitegyetem, három év alatt ugyanis ennyi tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást utaltak át a trükköző diáknak.

Adam Wheeler

Adam Wheeler 2007-ben jutott be a Harvardra, méghozzá hamis papírokkal: miután csalásért kirúgták a Bowdoin Főiskoláról, olyan dokumentumokat szerzett, amelyek tanúsága szerint a híres magániskola, a Phillips Exeter Academy, valamint az elitintézmények közé tartozó Massachusetts Institute of Technology kitűnő tanulója volt. Meghamisította vizsgaeredményeit, és nem létező professzoroktól fogalmazott ajánlóleveleket magának, hogy jelentkezése meggyőzze a Harvard tanárait is - írja a Daily Mail.

Az egyetemen elkövették azt a hibát, hogy nem ellenőrizték a fiú papírjait, így fordulhatott elő, hogy Wheeler két évig járhatott az intézménybe, sőt összelopkodott dolgozataival több mint 45 000 dollár ösztöndíjat, és nagyobb pénzösszegekkel járó jutalmat és elismerést szerzett. A fiú végül úgy bukott le, hogy - megunva a Harvardot - szemet vetett a Rhodes- és Fulbright-ösztöndíjakra, és úgy döntött, hogy az oxfordi egyetemet is kipróbálja. A csatolt dolgozat azonban azonnal szemet szúrt az egyik professzornak, aki jelentette az esetet a Harvard vezetőségének. A botrány idén májusban pattant ki: a trükköző diákot letöltendő börtönbüntetésre ugyan nem ítélte a bíróság, de az egyetemi évek alatt kapott ösztöndíjakat és egyéb támogatásokat az utolsó fillérig vissza kell fizetnie.

eduline