szerző:
Eduline

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium változatlanul azt az álláspontot képviseli a hallgatókkal folytatandó tárgyalásokon, hogy a felsőoktatás minőségi javulásának garanciáiért a hallgatóknak is munkálkodniuk kell; a szaktárca ezt szerdán, a Magyar Nemzet aznapi számában megjelentekre reagálva közölte az MTI-vel.

A napilap arról írt, hogy nem született megállapodás a hallgatók és az oktatásirányítás között a felsőoktatási törvény koncepcióját illetően. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a beérkezett módosító javaslatok beépítését és az átdolgozott törvény szakmai szervezetekkel való újratárgyalását kéri az oktatásirányítástól. Nagy Dávid, a HÖOK alelnöke a lappal közölte: az egyik közösségi oldalon már ötvenezer támogatója van a felsőoktatási törvény koncepciója elleni tiltakozásnak, és a hallgatók egy része már most nyomást gyakorol a HÖOK-ra annak érdekében, hogy szervezzenek tüntetést céljaik elérése érdekében.
   
Az államtitkárság a közleményben felidézte, hogy három alkalommal folytattak egyeztető tárgyalást a HÖOK delegációjával az új felsőoktatási törvény koncepciójáról. A legutóbbi megbeszélésen megállapodás született - többek között - a munkaerő-piaci kapcsolatok ágazati szinten történő figyelembevételről; a koncepcióba foglalt bolognai-rendszer kereteinek megtartása melletti szabályozásról; a tehetséggondozás és a tanárképzést érintő osztatlan képzés bevezetésének fontosságáról; a felvételi rendszer minőségjavító változásainak fokozatos bevezetéséről. Egyetértés volt a hátrányos helyzetű és a fogyatékkal élő hallgatókat érintő kérdésekben.
   
A szenátusi és bizottsági képviseleti arányra vonatkozó hallgatói igényeket elfogadva és továbbgondolva az államtitkárság a hallgatói önkormányzatok támogatottságát (a választói arányokat) figyelembe vevő differenciált részvételi arányra és jogosultságra tesz javaslatot - írták közleményben, amelyben kitértek arra is, hogy a vizsgák számára, a kreditszűrésre vonatkozó kérdések továbbra is nyitva maradtak.

 MTI