szerző:
Eduline

Továbbra is vonzónak számít a fiatalok körében a külföldi munkavállalás. Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy nemzetközi környezetben hasznosítják a megszerzett tudásukat és képességeiket, azonban csak az találhat magának kiemelkedően jó külföldi munkahelyet, aki jól beszél egy vagy két idegen nyelven, és a megpályázott álláshoz szükséges szakképzettsége is megvan.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás után hat évvel sem csökkent a külföldi munkavállalás népszerűsége. Továbbra is sokan tervezik, hogy megélhetésüket egy másik országban próbálják meg biztosítani. Vannak, akiknek keresni sem kell a lehetőséget, mivel munkáltatójuk dönt kiküldetésükről. Az esetek többségében azonban a munkavállaló saját magának szerez állást – ügynökség, esetleg ismerős segítségével, vagy magánúton - írja a Felvi.

Gyakori az olyan példa is, amikor az álláskereső az interneten talál magának munkát. A jelenleg Svájban dolgozó Alíz a Diplomán túl megkeresésére elmesélte, hogyan sikerült külföldi álláslehetőséget találnia: “A munkát az eures.hu oldalon találtam, sem ismerős, sem ügynökség nem játszott közre. Az életrajzom és motivációs levelem elküldése után már másnap választ is kaptam, melyben további kérdésekre kellett válaszolnom, és egy nagyon részletes munkaköri leírást is kaptam. Egy nap múlva telefonon fölhívtak, majd egy 20 perces interjút követően szóban megállapodtunk a feltételekről, amit fél óra múlva levél formájában megerősítettek. Az indulásom időpontjáig folyamatosan kapcsolatban maradtunk, ez nagy megkönnyebbülést jelentett. Utazásomkor már kezemben volt a munkavállalási és tartózkodási engedély, minden a lehető leghivatalosabb úton zajlott”.

Dia, aki jelenleg Dubaiban dolgozik, beszámolt arról, hogy az új munkáját ismerősnek köszönhetpen találta, de nem ezért ment ki Dubaiba. “A párom itt kapott lehetőséget, és én követtem őt. Egy Belgiumban tartott konferencián találkozott egy itt élő magyar származású férfival, akivel felvette a kapcsolatot.  Pár hónapra rá értesítették, hogy van egy megüresedett pozíció, amelyet meg is pályázott. Én egy reklámgrafikával foglalkozó cégnél kaptam állást másfél hónappal később, mint irodavezető. A munkámmal elégedett vagyok, bár itt is vannak nehézségek, mint mindenhol. A cég libanoni, és még mindig kicsit nehéz megszokni a munkastílusukat”.

Alíz Svájc északkeleti csücskében egy kis falu hoteljében dolgozik. A munkaköréről így számolt be: “A hét két napján adminisztrációs dolgokban segítek vagy az étteremben, két-három napot pedig a tulajdonos házaspár két gyerekével vagyok. Ez utóbbit jobban kedvelem, a gyerekekkel nagyon hamar egy hullámhosszra kerültünk, és őszintén szólva egyszerűbb és pihentetőbb két kislánnyal kirándulni, mint egész nap az irodában ülni, és e-mailekre válaszolni. Ez közelebb áll a személyiségemhez”.

Aki külföldön szeretne munkát vállalni, annak nem árt tudatosan készülni az utazásra és az új környezetre. Arra a kérdésre, hogy nehéz volt-e az indulás, Alíz elmondta, hogy korábbi munkahelyén az utolsó munkanapjától számítva öt hét múlva már el is utazott. „Jelenlegi munkám mellett más alternatívám is volt, így mondhatni tudatosan, előre tervezve készültem a külföldi tartózkodásra. Egy ideig spóroltam, így sikerült megfelelő tartalékokkal nekivágnom, és szüleim támogatásának köszönhetően az öt hét keresés/ügyintézés időszaka zökkenőmentesen telt. Nélkülük szűkösebben és kisebb biztonságérzettel kellett volna útra kelnem”.

Dia szerint Dubaiban annyira sok külföldi hogy a beilleszkedés nagyon könnyű volt. - Semmiféle nehézségbe nem ütköztünk. Van néhány szabály, amit be kell tartani, például nem szabad túl kihívóan öltözködni, nem szabad provokatívan viselkedni és házastársak között maximum a kézfogás engedélyezett nyilvános helyen – számolt be dubai élményeiről Dia.

Szakács, felszolgáló, szobalány, recepciós, nővér, idősgondozó, au-pair: íme néhány a leggyakoribb állásajánlatok közül, melyeket a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó irodák kínálnak. Zömében időszakos és fizikai munkákról van szó, diplomásoknak csak elvétve akad egy-egy ajánlat. Ezek leginkább a mérnököknek, informatikusoknak szólnak, de keresettek a szakképzett egészségügyi dolgozók, betegápolók is.

Felvi