szerző:
Eduline

Idén is közel száz egyetemi és főiskolai kar kínál keresztféléves képzéseket: a jelentkezési határidő 2010. november 15.

A 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során 94 felsőoktatási intézmény és kar összesen 1118 képzést hirdetett meg. A jelentkezési határidő 2010. november 15.
A meghirdetett képzések túlnyomó részét a már felsőfokú végzettségűeknek szóló mesterképzések alkotják, amelyek nemcsak a korábban végzettséget szerzők számára állnak nyitva, hanem azok is jelentkezhetnek, akik 2011. januárban végeznek valamely alapképzési szakon és tanulmányaikat azonnal folytatni akarják.

Alapképzésben a 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során csak költségtérítéses képzésekre lehet jelentkezni. A felsőfokú végzettséggel még nem rendelkezők 82 (plusz négy hitéleti) költségtérítéses alapképzési szak közül, valamint 228 felsőfokú szakképzés közül választhatnak.

A 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban jelentkezők is korlátlan számú képzést jelölhetnek meg, amelyeket jelentkezéskor rangsorolniuk kell. A felvételi kérelem az előző éveknek megfelelő módon, kétféleképpen nyújtható be: hagyományos úton, felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon vagy az e-felvételi szolgáltatás felületén keresztül. A 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi jelentkezési lap ingyenesen beszerezhető az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán, az Oktatási Hivatal Regionális Igazgatóságain, valamint a képzéseket meghirdető egyes felsőoktatási intézményekben.

A 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9000 forint, amely három jelentkezés díját foglalja magában. Ennél több jelentkezés esetén jelentkezésenként 2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. A felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján kérhetnek az egészségügyi és pályaalkalmassági, valamint a gyakorlati vizsgákért, illetve a mesterképzésekre jelentkezőktől intézményi eljárási díjat is (maximum 4000 forintot).

Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények 2011. január közepén döntenek a jelentkezői kérelmekről, ekkor hozzák meg az ún. besorolási döntést és a felvételi döntést. A megállapított ponthatárok először a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu weblapon jelennek meg.

A meghirdetéseket és a tudnivalókat részletesen a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2011. februárban induló képzések című kiadvány tartalmazza, amely idén is felsőoktatási felvételi jelentkezési lap melléklettel jelenik meg.

Felvi/eduline