szerző:
Eduline

Tárgyalni készül az osztrák kormány a költségvetési tervezetet leginkább ellenző társadalmi csoportokkal, többek között az egyetemi vezetőkkel és a hallgatói szervezetek képviselőivel.

A miniszterelnök három hét múlva találkozik az egyetemi vezetőkkel és a hallgatói önkormányzatok képviselőivel, akikkel az oktatási szereplőket is érintő javaslatokat tekintik majd át. A kétpárti osztrák koalíció tíz nappal ezelőtt, loipersdorfi kihelyezett kormányülésén fogadta el a jövő évi költségvetés fő vonalait tartalmazó megállapodást és egy 2013-ig szóló költségvetési "menetrendet". A bírálatok, tiltakozások hatására a vezető kormánytagok már az elmúlt napokban jelezték, hogy készek kisebb módosításokra. Ahhoz azonban ragaszkodik a kormány, hogy a 2,6 milliárd eurós adó- és takarékossági csomag főbb számai változatlanok maradjanak.
 
A miniszterelnök megfogalmazása szerint a tervezet "finomhangolásra" szorul. Ennél határozottabban fogalmazott Gabriele Heinisch-Hoschek nőügyi miniszter, aki egy keddi lapinterjúban elismerte, hogy egyes javaslatokat nem gondoltak át eléggé.

©

A miniszterek nyilatkozatai alapján legvalószínűbb a családi támogatások, ezen belül is az egyetemistáknak járó pótlék megkurtítására vonatkozó tervek módosítása. Az utóbbi támogatás korhatárának 26-ról 24 évre csökkentése ellen tiltakoztak a családosok és az egyetemi hallgatók is. A tervezet ráadásul tovább szította a meglévő elégedetlenséget a hallgatók körében, és egy már korábban megkezdett tüntetéssorozat folytatására sarkallta őket.

A kormánynak úgy kell lebonyolítania a tárgyalásokat, hogy ne csússzon ki a saját maga által kitűzött, viszonylag szoros határidőből. A koalíció idén a gazdasági válsággal érvelve, az ellenzék és az államfő alkotmányjogi aggályaival dacolva a jövő évi költségvetés késleltetett benyújtása mellett döntött. A törvényjavaslatot november 30-án terjesztik a parlament elé, a zárószavazást közvetlenül karácsony előtt tartják.

MTI