szerző:
Eduline

Bár a várost a világhírű egyeteméről ismerik a legtöbben, a helyiek egyre inkább megtapasztalják a diákváros-státusz kevésbé fényes oldalait is. Az egyre durvább éjszakai hangoskodások és a várost elborító szemét kiverte a biztosítékot a helyieknél, akiknek a nyomására a városháza most lépett. A hasonló cipőben járó, többi nagy angol egyetemi város pedig kiváncsian figyeli az oxfordi kísérletet.

A helyiek pedig már-már hozzászoktak a tömegszállássá vált albérletekben rendezett állandó házibulikhoz, az utcákat elborító szeméthegyekhez és az éjszakai motoros pizzafutárok inváziójához, de a városüzemeltetés legújabb problémájával, az utcákon szerteszét ottfelejtett és lelakatolt biciklik kupacaival már nem tudnak mit kezdeni. Nem tévedés, a város elöljáróinak komoly fejtörést okoznak azok a bringák, amelyeket részeg vagy elköltöző tulajdonosa elhagyott, vagy amelyek meghibásodtak és a javítás helyett a tulajdonos újat vásárolt.

Oxford egyébként nem az egyetlen város Angliában, ahol hasonló problémákkal kell szembenézniük a helyieknek, de mivel itt a legnagyobb a tanulók aránya (a 130 ezer lakosra nagyjából 31 ezer diák jut) ezért itt jelentkeztek a legélesebben ezek a gondok.

„A lakosok növekvő ellenszenvvel figyelik, hogy a diákok miképpen formálják saját igényeikre a várost és ez hogyan a közvetlen lakóközösségükre.” - ismerte be Ian Wright, az Oxford városi tanács egészségügyi és fejlesztési részlegének a menedzsere a The Guardiannak, majd hozzátette: az ezzel kapcsolatos lakossági panaszáradat folyamatosan napirenden tartja a problémát. Áprilisban ráadásul az angol kormány a lakhatással kapcsolatban olyan törvényeket hozott, amely több hatalmat ad a helyi hatóságoknak, hogy különféle bírságokat rójanak ki azokra a főbérlőkre, akiknél három vagy több olyan ember lakik, akik nincsenek rokoni kapcsolatban. Ennek megfelelően júniusban hozzák az első döntést a városi tanács azon javaslatáról, hogy a főbérlői bérleti engedélyeket visszavonhassák, ha a tulajdonos nem tesz eleget a kirótt kötelességeinek, például, ha nem gondoskodik megfelelő szeméttárolási lehetőségről. Ez az új szabály körülbelül 5000 ingatlant érint csak Oxfordban, ezeknek a tulajdonosai pedig komoly ellenőrzésekre számíthatnak a jövőben.

A lakók állítólag komoly javulást várnak az új szabályozástól, nem s beszélve arról, hogy az összes többi, a problémákban szintén érintett egyetemi város, köztük Leeds, Bristol és Birmingham is az Oxfordi „kísérleten” tartják a szemüket, ugrásra készen hogy átvegyék az új szabályozást.

Krisztina O'Brien

Krisztina O'Brien