szerző:
Eduline

Állásbörzékből nincs hiány, csak most tavasszal közel harminc különböző kiállítást tartanak az ország több pontján. A börzék profilja azonban más és más, szakemberek szerint érdemes az alapján válogatni, hogy hol végeztünk illetve milyen területen szeretnénk elhelyezkedni.

Akik idén szeretnének elkezdeni dolgozni, azoknak érdemes kiválasztani, hogy a sok rendezvény közül melyek azok, ahol a végzettségüknek leginkább megfelelő állásajánlatokkal találkozhatnak. Pályakezdőként nem szabad kihagyni az egyetemek, főiskolák által szervezett állásbörzéket, hiszen elsősorban őket várják az ott kiállító cégek, kimondottan pályakezdőknek szóló állásajánlatokkal és szakmai gyakorlati lehetőségekkel.

Nagyon nagy előnye ezeknek a rendezvényeknek, hogy a pályakezdő személyesen találkozhat a cégek HR-es képviselőivel, akiknek azonnal, a helyszínen be tud mutatkozni. Felteheti kérdéseit az állással és a céggel kapcsolatban, így fontos információkat tudhat meg az adott munkakörről. Az állásbörzéken emellett lehetőség van akár egy hosszabb interjún is részt venni, hiszen sok cég a helyszínen külön interjúfülkével rendelkezik, ahol az önéletrajz alapján el is kezdődhet a kiválasztási folyamat.

A legfontosabb tavaszi állásbörzék listája
©

A felsőoktatási intézmények többsége az állásbörze előtt felkésztő napokat is tart, amellyel segítik a diákokat, hogy felkészülten és céltudatosan látogassanak ki a rendezvényre. Hasznos segítség ez, hiszen a pályakezdőknek nincsen tapasztalatuk abban, hogyan lehet a leghatékonyabban megírni az önéletrajzot, hogyan kell viselkedni az interjúkon, milyen kérdések várhatók az interjúztatótól. Meghívott tanácsadók és HR szakemberek bevonásával tartják meg a felkészítő napokat, ahol gyakorlatban is kipróbálhatják magukat az érdeklődők.

Az egyik legnagyobb vidéki rendezvényre, a Miskolci Egyetemi Állásbörzére idén tavasszal hatvan kiállító céget várnak. A tavalyi évben közel 2 500 látogató fordult meg az egyetem aulájában tartott eseményen, idén már 3 000 álláskeresőt, érdeklődőt várnak a szervezők. „Nem csak az egyetemisták látogatnak ki erre a börzére, hanem a városból is szép számmal jönnek szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresők is”– nyilatkozta Herpai Gábor, a Miskolci Egyetem Diák Iroda irodavezetője.

A kiállító cégek gyakran többféle állásajánlattal érkeznek Miskolcra, nem csak pályakezdői és szakmai gyakorlati lehetőségeket kínálnak, hanem olyan állásajánlatokat is, amelyhez több éves szakmai tapasztalat szükséges. A rendezvényre elsősorban mérnököket és informatikusokat várnak a szervezők, de közgazdászként végzett álláskeresőkre is nagy a kereslet a kiállító cégek részéről, akik az ország több megyéjéből érkeznek.

A Pécsi Tudományegyetem áprilisi állásbörzéjére is közel hatvan állást kínáló céget várnak. A tizenkét-féle képzési területen végző hallgatónak a kiállítók különböző területen kínálnak állásokat, szakmai gyakorlati lehetőségeket, bár itt is tapasztalható az a tendencia, hogy elsősorban a műszaki és gazdasági területen végzettek iránt van a legnagyobb kereslet. Az egyetem egész évben kínál állásokat, gyakornoki programokat a weboldalán, ezzel is lehetőséget biztosít az ott tanuló diákok részére, hogy már a diákévek alatt el tudjanak helyezkedni gyakornokként.

Az Óbudai Egyetem budapesti állásbörzéjén huszonhat kiállító vett részt, akik elsősorban műszaki végzettségűeket kerestek, és közülük többen is kínáltak gyakornoki programokat. Az idei évben rekordszámú, közel négyezer álláskereső fordult meg a rendezvényen. A nagy érdeklődést egy sikeresen zárult felkészítő nap előzte meg, amelynek minden programján teltház volt. Bár a rendezvény budapesti, sok cég jött vidékről is, hogy nyitott pozícióit meghirdesse a rendezvényen. Erre az állásbörzére is jellemző, hogy nem csak a műszaki főiskola hallgatói látogatnak ki, hanem olyan, már végzett műszaki terület iránt érdeklődő álláskeresők is, akik más intézményben tanulnak vagy tanultak. A műszaki végzettségűek mellett azért más terület iránt érdeklődők is találhattak állásajánlatot, az egyik legnagyobb hazai cég HR területre toborzott jelentkezőket.

Az ország egyik legnagyobb rendezvénye, a HVG Állásbörze, ahol idén tavasszal majdnem 90 kiállító állás- és képzési ajánlatával találkozhatnak a látogatók. A közel 1500 állásajánlat 30%-a informatikai, 23,5%-a mérnöki és műszaki, 21%-a pedig gazdasági, pénzügyi végzettségű álláskeresőknek szól, ezen kívül nagy arányban találhatnak megfelelő ajánlatot az értékesítés, ügyfélszolgálat és asszisztencia területen elhelyezkedni kívánó látogatók is.

A kiállítói cégek között jelentős számban találhatók szolgáltató központok és pénzügyi szolgáltatásokat (bank és biztosítás) nyújtó vállalatok, ahol főként gazdasági, pénzügyi végzettségű fiatalokat és idegen nyelveket beszélő munkavállalókat keresnek. Ezen a rendezvényen is találhatnak gyakornoki lehetőségeket a végzős hallgatók, hiszen a vállalatok közel ötöde kínál ilyen jellegű állásokat.

Az álláskeresést, karrierépítést támogató szakmai programok mellett különleges programokon is részt vehetnek az érdeklődők, próbainterjúkra jelentkezhetnek angol és magyar nyelven, grafológiai gyorselemzés és különböző pszichológiai tesztek segítségével mérhetik fel képességeiket.Deutschlander Edit

eduline