szerző:
Eduline

Nyugdíjas egyetem nyílik jövő héten Győrött; programjai iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt, s jelzi, hogy az idősebb korosztály is igényli az új ismereteket a tudomány és az élet különféle területeiről.

Közel félezren regisztráltak a Nyugdíjas Egyetemre, amelyet a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, továbbá a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld című napilap hirdetett meg tavaly ősszel.

Az egyetem nyitottá akar válni minden korosztály számára. Erről szólt a kisdiákok számára szervezett junior egyetem, s erről szólnak a győri tudományos esték - mondta Szekeres Tamás, az előadás-sorozatnak helyet adó Széchenyi Egyetem rektora.

A Nyugdíjas Egyetem még meg sem kezdődött, de máris kinőtte a legnagyobb előadótermet, így az egyetemi csarnokot teszik alkalmassá a kurzusra, amelynek végén a "legszorgalmasabbak" a részvételüket dokumentáló oklevelet kapnak .

Az összejöveteleken szó lesz egyebek között az univerzum keletkezéséről, a klímaváltozás kérdésköréről, továbbá a digitális forradalomról. Az 50 év felettiek karrierlehetőségeinek áttekintése során az idegen nyelv tanulás idősebbek számára kidolgozott módszereivel is megismerkedhetnek az érdeklődők. A mindennapok ügyintézéseit megkönnyítő jogi ismeretek ugyancsak terítékre kerülnek. A hallgatóság életkorára tekintettel nem kerülhetők meg az egészségügyi témák sem, de hangsúlyozottan nem az egészség-betegség kérdésköre lesz a nyugdíjas egyetem központi témája.


mti