szerző:
Eduline

A veszprémi székhelyű egyetemen 4,3 milliárd forintos fejlesztést hajthat végre 2009-től 2011 végéig; ehhez 4,1 milliárd forint uniós és állami támogatást kapott az intézmény - mondta Rédey Ákos, az egyetem rektora csütörtökön Veszprémben, az egyetemen rendezett konferencián.

 

A Pannon Egyetem főépülete

Az oktatási, valamint a kutatási és innovációs tevékenység átfogó megújítása válik lehetővé, ám ehhez az infrastruktúrát is fejleszteni szükséges - mondta a rektor, megjegyezve, hogy a jelentős, vissza nem térítendő támogatási összeget az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja pályázatán nyerték.

Rédey Ákos hangsúlyozta: az innovációs és kutatás-fejlesztési munkájuk célja elsődlegesen az, hogy az eredményeik "minél teljesebb mértékben" ipari hasznosításra kerüljenek és azoknak "kézzel fogható gazdasági hasznuk legyen". A rektor elmondta: a Veszprém Megyei Közgyűléstől megkapták ingyenes használatra 99 évre a veszprémi volt gyermekkórház egyemeletes, 11 ezer négyzetméter alapterületű épületét - összesen 1,2 hektáron fekszik az ingatlan -,  ahol egy tudásközpontot, innovációs és kutatás-fejlesztési centrumot hoznak létre.

Olyan  tudásbázist kívánunk kialakítani, amely nem csak a megye és a régió (Közép-Dunántúl) tudományos potenciálját növeli, de a "határokon is túlmutató" innovációs kutatóközpont lehet - mondta a rektor, megjegyezve, hogy a 4,3 milliárd forintból az egyetem székhelyén ruháznak be 2,1 milliárdot. Elmondta: az épületben létrehoznak egy informatikai-fejlesztő centrumot, létesítenek járműelektronika és digitális feldolgozó laboratóriumot, gépészeti és mechatronikai, bioenergetikai kutatóközpontot. Továbbá létrehozzák a felületanalitikai, a légi fotogrammetriai, a vízgazdálkodási technológiai, s a környezetfejlesztési innovációs kutató bázist, de kialakítanak egy hallgatói szolgáltató centrumot is. 

Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a fórumon elmondta: 2007 és 2013 között 85 milliárd forintot fordítanak egyetemi, főiskolai infrastruktúra- és szellemi tudásfejlesztési programokra. Ebből jutott a Pannon egyetemnek is a 4,1 milliárd forint - tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy Veszprém megyében az uniós csatlakozásunk óta már 1200 projekt nyert, összesen 55 milliárd forintot, amely összegnek több mint a felét az elmúlt másfél évben ítélték oda.

mti