szerző:
Eduline

Majdnem háromszor annyi pontra volt szüksége annak, aki be akart jutni a Budapesti Corvinus Egyetemen a nemzetközi gazdálkodás szakra, mint annak a diáknak aki a Debreceni Egyetemen választotta a gépészmérnöki képzést.

Örömünnep a csütörtöki POP-on
©

Idén a legnehezebb a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán volt a bejutás, a maximális 480 pontból 469 kellett prezentálnia annak aki itt akart továbbtanulni. Erre a szakra már tavaly is csak a legjobbaknak sikerült bekerülni, csakúgy mint a szintén 400 pontos lélektani határt meghúzó, de nagyon népszerű nemzetközi gazdálkodás és kereskedelem és marketing szakokra. Ugyanakkor elég volt a minisztérium által meghatározott minimum pontszám, 160 pont a bekerüléshez a Debreceni Egyetem gépészmérnök szakán, az államilag finanszírozott helyekre, de szintén ennyire lent volt a léc a budapesti Gábor Dénes Főiskola mérnök informatikus képzésén is, igaz, itt csak a költségtérítéses hallgatóknak kellett a minimum ponthatárat teljesíteni.

Az elmúlt évek egyik nagy nyertese a turizmus vendéglátás szak a Budapesti Gazdasági Főiskolán, ide idén is 427 pont kellett a bejutáshoz a magyar nyelvű képzésben, de kiemelten magas ponthatárokat húztak meg az ELTE jogász illetve kommunikáció és médiatudomány szakán is. A legnépszerűbb szakokról és ponthatárokról bővebben itt olvashatsz.

Többen voltak, kevesebbnek sikerült

Az elmúlt évhez képest 13 ezerrel több gólya érkezhet az egyetemekre, főiskolákra szeptemberben, ugyanis 2009-ben a felvettek száma 94 ezer fölé emelkedett. A bejutottak aránya azonban csökkent 2008-hoz képest: míg tavaly a jelentkezők 83,6 százaléka került be a felsőoktatásba, 2009-ben „csak” 74 százalékuknak sikerült.

Az államilag támogatott képzésre felvettek száma is növekedett, mintegy 13 ezer fővel növekedett, a költségtérítésre felvettek ugyanakkor csak nagyjából 600 fővel lesznek többen, mint 2008-ban. A költségtérítéses képzésre jelentkezők száma mind az összes jelentkezést, mind az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve csökkent; az összjelentkezői létszámnövekedés ellenére közel ezer fővel kevesebben kívántak költségtérítéses képzésben részt venni.

A ponthatárok teljes listáját itt találod.mti/eduline