szerző:
Eduline

Az elmúlt évek alatt bár nőtt a szoftverfejlesztő képzések iránti érdeklődés, a cégek körében még mindig jóval több programozóra lenne igény. Ezért is lehet számolni havi 350-460 forint közti kezdő fizetéssel, amit egyébként már nem csak a friss diplomások, hanem a 4 hónapos intenzív képzéseket elvégzők számára is ugyanúgy elérhető.

©

Az elmúlt három év során több mint hússzorosára bővült itthon a coding bootcampek – azaz a jellemzően 4 hónapos, intenzív és gyakorlatorientált képzés keretében szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok – diákjainak száma, ám a munkaerőpiac igényei ennek ellenére is kielégíthetetlenek - írja a junior szoftverfejlesztőket képző PROGmasters.

Magyarországon 2015-ben az ilyen képzések végzőseinek száma alig haladta meg a 20 főt, idén pedig már több mint 500, míg a piaci várakozások szerint 2019-ben nagyjából 750 diák kezdhet néhány hónap tanulás után új karriert programozóként. Az iparágat jellemző munkaerőhiány miatt azonban a cégek körében ennél is jóval több programozóra lenne igény - hívja fel a figyelmet a PROGmasters, hozzátéve: a hazai IT-szektor a jelenlegi hallgatóknak mintegy tízszeresét alkalmazná középtávon junior szoftverfejlesztőként.

Részben ennek köszönhetően a hazai piacon is átlagosan 50 százalékkal emelkedik azok fizetése, akik pályát váltanak és a szoftverfejlesztői karrier mellett döntenek. Ebben azonban szerepet játszik az is, hogy a munkáltatók elégedettek a néhány hónap alatt kiképzett szoftverfejlesztőkkel: ezer amerikai HR-szakember 72 százaléka úgy véli, hogy a programozó-iskolák végzősei szakmailag ugyanolyan felkészültek, mint egyetemi diplomával rendelkező kollégáik - írják.

Havi 350-460 ezer forint kezdő fizetés

A PROGmasters statisztikái szerint a náluk végző diákok fizetése hasonló mértékben növekszik a 4 hónapos tanfolyam befejezése után: volt hallgatóik szoftverfejlesztőként havi bruttó 350 és 460 ezer forint közötti kezdő fizetésre számíthatnak, ami megegyezik az egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztők munkabérével. Azt is megállapították, hogy az alapbérek az elmúlt 2 évben minimum 15 százalékkal emelkedtek.

Egy gyorstalpaló informatikusképzés felér egy egyetemi diplomával?

Jelenleg tapasztalt szoftverfejlesztőkből van a legnagyobb hiány, emiatt is indítottak számos gyorstalpaló informatikusképzést, akár ingyenesen is. A diplomás mérnökinformatikusokkal szemben mindez vajon mit jelent? Felveszik a versenyt vagy éppen túl is lépnek a diplomások tudásán?