szerző:
Eduline

Szokatlan kérdés okozott fennakadást a japán központi egyetemi felvételi tesztjében. A kérdésben még a finn külügyminiszter is megszólalt.

©

Több mint 580 ezer japán diák írta meg a napokban a központi egyetemi felvételi tesztet, ahol minden pont nagyon sokat számít. Az egyik kérdés az volt, hogy melyik országban élnek a muminok - írja a 444.hu.

A muminok egyébként Tove Jansson írónő vízilószerű karakterei, akik rendkívül népszerűek Japánban. Jansson Finnországban született és élt, de a svéd kisebbség tagjaként az eredeti mumin könyveket svédül írta. És soha nem tért ki arra, hogy melyik országban élnek a muminok.

A teszt megoldókulcsa szerint a helyes válasz Finnország lett volna. Ezt azonban sok diák vitatja. 

Egyrészt azért, mert egyik mumin történetben sincs ez benne, másrészt a tesztkérdés mellett illusztrációként szereplő képregény részleten svéd nyelvű felirat volt. A panaszos diákok szerint abból nem következik a muminok finnországi lakóhelye, hogy alkotójuk Finnországban élt. A kérdés a japán skandinavisztikusok szerint is helytelen és megválaszolhatatlan volt.

A finn külügyminiszter is megszólalt végül az ügyben, aki pont Japánban volt hivatalos úton a botrány kitörése után nem sokkal. Ő azt mondta, hogy a muminok mindannyiunk szívében élnek. 

Brit felsőoktatási sztrájk: 57 egyetem oktatói gárdája vonul ki az órákról

Több mint ötven egyetemen szakították meg óráikat az előadók, még az olyan neves intézményekben is megakadt a tanítás, mint az oxfordi vagy a cambridge-i egyetem. Csütörtökön indult a brit felsőoktatás történetének eddigi legkomolyabb sztrájkja - írja a 444.hu.