szerző:
Eduline

“Hogyan élvezzem tovább a nyarat úgy, hogy biztonságban tudom már az őszt is?” Sokan gondolkodhatnak el ezen július közepén. Eljön az az idő, az igazi felnőttkor, mikor 2-3 hónap szabadságot már nem tud az ember lelkiismeretfurdalás nélkül semmittevéssel tölteni. Lássuk milyen lehetőségeitek vannak.

©

Nyáron gyakran előfordulhat, hogy hasztalannak érzi magát az ember, főleg ha az ismerősök és barátok sorra töltik fel a képeket az izgalmasabbnál izgalmasabb utazásaikról. Ilyenkor a pihenés mellett érdemes lehet elgondolkodni a hosszú távú célokon is, hogy ne érjen minket meglepetés, mikor elérkezik a szeptember.  Jöjjön 5 tipp, ha komolyan érdekel az IT és az informatika világa:

1. Olvass szakmai könyveket!

Határozd el, hogy hetente elolvasol egy szakmai könyvet olyan nagy kortárs gondolkodóktól, akiktől inspirációt kaphatsz. Elon Musk technológiai, Yual Nova Harari történelmi, vagy éppen Tommy Hilfiger életrajzi írása szélesíthetik látókörödet! A könyvek olvasása során könnyű ráébredni, hogy álmaink megvalósításánál sok esetben az egyetlen akadály saját magunk vagyunk, érdemes változtatni megszokott szemléletünkön.

2. Iratkozz be átképzésre!

Számold ki, hogy megoldható lenne-e számodra, hogy beiratkozz egy átképzésre: mennyit keresnél vele, mire tudnád vinni? Hogyan tudnál megélni az átképzés alatt, járj utána, hogy van-e esetleg halasztott fizetési konstrukció? A Codecool programozóiskola például egy tökéletes választás, hiszen a tandíjat ráérsz az első fizetésedből törleszteni, miután az iskola segített állást találni neked a 12+6 hónapos képzés után. Ráadásul semmilyen programozói múltat nem várnak el. Egyszerre modern és otthonos környezetben tanítják meg neked a programozás minden csínját-bínját, hogy a képzés után messze az átlagon felüli kezdő fizetéssel léphess be a munkaerőpiacra.

3. Légy naprakész!

Számtalan olyan külföldi hírlevélre iratkozhatsz fel, vagy facebook csoportnak lehetsz a tagja, amik olyan modern témákról szólnak, amik még hasznodra lehetnek későbbi munkád, vagy pályaválasztásod során. A KulcsInfo például egy olyan alkalmazás, ami folyamatosan tájékoztat a gazdasági és pályaválasztási hírekről. De érdemes nézni a TedX videokat, vagy podcastokat hallgatni.

400-500 ezer forintot is keresnek azok, akik ezt a rendhagyó képzést elvégzik

Akár több százezer forintot is érdemes programozóképzésre fordítani, a hazai piacról ugyanis több mint húszezer informatikus hiányzik - mondják szakemberek, akiknek a véleményét alátámasztja, hogy az elmúlt két-három évben több programozóiskola is indult az országban. Rendhagyó tantervvel, rendhagyó finanszírozási megoldásokkal. Cikksorozatunk mai részében a Codecoollal foglalkozunk.

4. Merj változtatni!

Az eddigi tanulmányaid és állásaid nem adták meg azt a megelégedettséget, ami vártál tőlük? Soha nem szabad úgy érezned, hogy késő váltani, hiszen a saját életedről van szó, amit egyedül te irányítasz. Ha már a nyaralások nem úgy jöttek be, ahogy eredetileg tervezted, ez a 2-3 hónap a legalkalmasabb arra, hogy felmérd a képességeidet és megismerkedj a feltáruló lehetőségekkel.

5. Válassz álom úticélt!

Az idei nyárra nem jött össze a kívánt utazás? Ha már most elkezded tudatosan építeni a jövődet és terveket készítesz, az akadályok sorban fognak lehullani előtted. Ideje megtanulni jól bánni a pénzzel, hogy jövő nyárra ne csak álom maradjon a fesztiválozás vagy a külföldi út! Ha időben kezdesz el gondolkodni a hosszú távú terveiden, jövőre már biztos nem fogsz aggódni amiatt, hogy elfecséreled a nyarat!

370-430 ezer forintos kezdőfizetést kapnak azok, akik ilyen képzéseket végeznek

Nem csillapodik a kereslet a képzett junior programozók iránt a Codecool tapasztalatai szerint, a kezdő programozók 370-430 ezer forintos fizetést kapnak. Az eddig álláshoz juttatott kétszáz Codecool tanuló kezdőfizetésének elemzéséből úgy tűnik, hogy kielégíthetetlen a munkaadói oldal felvevőképessége. Még a tavaly végzettekénél is jobb fizetési feltételekkel helyezkedtek el a legutóbb kifutott végzős diákjai.