szerző:
Eduline

Akár több százezer forintot is érdemes programozóképzésre fordítani, a hazai piacról ugyanis több mint húszezer informatikus hiányzik - mondják szakemberek, akiknek a véleményét alátámasztja, hogy az elmúlt két-három évben több programozóiskola is indult az országban. Rendhagyó tantervvel, rendhagyó finanszírozási megoldásokkal. Cikksorozatunk mai részében a Codecoollal foglalkozunk.

©

"Jelenleg is több diákunk van akik a Codecoollal párhuzamosan felsőoktatási intézményben tanulnak" - mondta Bonyhádi Gábor, a Codecool marketingvezetője az Eduline-nak. "A nálunk töltött 12 hónap az erős. Minden második héten 9-15 óráig bent vannak a diákok az iskolában (sokan maradnak tovább is) és az otthon tanulós hetekben is átlagosan napi több órányi feladat vár rájuk" - tette hozzá. 

Ebben a programozóiskolában céges környezethez hasonló csapatmunkával sajátíthatják el a tanulók azt a programozói szemléletmódot, amely az egész karrierüket megalapozza. A képzés végére junior programozók lehetnek, aki egy fejlesztőcég mindennapjaiba könnyen bekapcsolódhatnak.

Előfordult, hogy annyian jelentkeztek, hogy meg kellett duplázni a tanfolyamok számát

"Nálunk az a cél, hogy ne kelljen háromszor meggondolni, hogy belevág-e az ember, hanem bárki elkezdhessen programozni, aki kacsintgat ilyen irányba. Sok iskolában alapfeltétel, hogy angolul kell tudni, nálunk kifejezett koncepció volt, hogy erre ne legyen szükség" - mondta el az eduline-nak Rudolf Ádám, a BeCube alapítója.

A program 12 hónapos, intenzív nappali képzéssel indul. Az egész kicsit olyan, mint ha a jelentkezők bekerültek volna egy nagyvállalat gyakornoki programjába. Egy évfolyamra 50-60 embert vesznek fel, két csoportot hoznak létre, és váltott hetekben dolgoznak a két csapattal gyakorlati, illetve otthoni, önálló tanulással. Az első 12 hónap után a hallgatók hat hónapot töltenek valamelyik partnercégnél, ott pedig már gyakornoki fizetést is kapnak.

"Előfeltétel az angolnyelv-tudás, hiszen a későbbi munkahelyen is valószínűleg ez lesz a hivatalos nyelv, és a tananyagaink is angolul elérhetők, mint minden fejlesztéssel kapcsolatos oktatási anyag, fórum, rendszer stb. Ezen túl csak a motivációt és a logikai készségeket mérjük" - tette hozzá Bonyhádi Gábor.

©

A képzés első ránézésre nem olcsó - Miskolcon bruttó 990 ezer, Budapesten 1 497 ezer forint -, éppen ezért különleges fizetési konstrukciót dolgoztak ki. A képzés utófinanszírozású, a munkába állást követő tizennyolc hónapon keresztül részletekben kell kifizetni, akiknek pedig nem találnak állást a képzés végén, azoknak nem kell kifizetniük a tandíjat.

"A diákok döntik el, hogy jelentkeznek-e a partner cégeink által meghirdetett pozíciókra, ezért a cégek igyekeznek minél vonzóbb ajánlatokat adni, minél vonzóbb munkakörnyezetet és munkamódszereket ajánlani" - mondta a szakember. A Codecool szakembere szerint megtérül a befektetés, a végzettek ugyanis szinte mind bruttó 400-500 000 forint között keresnek.

Budaörsről indultak, ma már diákok ezreit tanítják programozni

„Világszerte megnőtt az igény arra, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban hozzájuthassanak a jövő tudásához" - mondta az Eduline-nak Breuer Anita, a Logiscool programozóiskola egyik alapítója. A 2014-ben útjára indított programozóiskola-hálózat ma már majdnem ötven helyszínen tart képzéseket 6-18 éveseknek, őt nemsokára Kuvaitban is megnyílik az első Logiscool-iskola.