szerző:
Eduline

Biztosan neked is ismerős az az érzés, amikor feladatok ezrei tornyosulnak a fejed felé és alig látsz ki a tennivalók alól. A pulzusod megemelkedik, a fejed megfájdul és beleragadsz egy frusztrált állapotba, ami jó esetben csak órák után múlik el. David Allen, vezetési tanácsadó és tapasztalt coach szerint az idővel való gazdálkodáson kívül, a gondolataink között is meg kell tanulnunk rendet tenni.

©

Stresszes szituációban joggal merengsz el az édes gyerekkoron, amikor még nem kellett foglalkoznod komolyabb feladatokkal. Az oktatásban eltöltött évek alatt is csak tanulnod kellett. Persze sok fiatalkorú már a középiskolás évei alatt belépett a munkaerőpiacra, és megtapasztalta a való élettel járó kötelességeket. Az önállóság, másoktól való függetlenség rendkívül kecsegtetően hangzik elsőre. Viszont amikor rájössz, hogy többé senki se vár főtt étellel otthon, senki se fizeti ki helyetted a sárga csekket, senki se takarítja ki a lakást, senki se intézi el a zűrös ügyeidet sokkoló hatással lehet rád a tény, hogy most már valóban a magad ura vagy. És akkor még nem is említettem a munkahelyen való helytállással járó nyomasztó érzéseket. Most már csak rajtad áll, hogy mit kezdesz az életeddel. Felfoghatod mindezt problémaként is vagy szembenézhetsz a valóssággal, és megtanulhatod a stressz mentes hatékonyságnövelés művészetét.

Tanszéki és könyvtári munkatárs-segédmunkatárs (Budapest) | Wesley János Lelkészképző Főiskola - jobline.hu - Jobline.hu

Wesley János Lelkészképző Főiskola ajánlata. További állásokat találsz a jobline.hu-n. Velünk válthatsz!

A Getting Thing Done magyarul Intézz el mindent! módszer lehet először nehéznek tűnik, ami csak tovább bonyolítaná az életed. Viszont, ha kicsit jobban elmerülsz a témában rájössz majd, hogy ez csupán kevesebb erőfeszítéssel járó eredmény növelést jelent.

David Allen a megújult időmenedzsment szülő atyja elsősorban az üzleti élet szereplőinek kívánt segítséget nyújtani, viszont az új életforma elsajátítása egyaránt hasznos lehet egy diáknak, nyugdíjasnak, háziasszonyoknak vagy művésznek is. A személyes hatékonyság témájának kutatója olyan praktikákra hívja fel a figyelmed, amelyek nélkülözhetetlenek rohanó világunkban, ahol minden sarkon információözön zúdul a nyakadba.

©

Tudtad, hogy agyadat folyamatos terhelésnek teszed ki, amikor megoldatlan dolgokkal kell foglalkoznia? Kutatók bizonyították, hogy ez a bizonytalan állapot hatással van gondolkodó és teljesítő képességünkre, ráadásul csökkenti azt. Egynél többször rágódni valamin egyrészt időpazarlás, másrészt frusztrációt és stresszt okoz.

Első lépésként három dolgot kell elfogadnod, ha belevágsz a GTD-módszer elsajátításába:

1. Idő
Az idő múlásán nem változtathatsz. Bár néha jó lenne, ha egy-két órával meghosszabbíthatnád a napodat, de sajnos erre nincs lehetőséged és nem is lesz.

2. Információs túlterheltség

Nem elég, hogy tele van a postafiókod elolvasatlan, megválaszolatlan levelekkel, ezenkívül a privát telefonod is folyton rezeg, még a szünetben sem hagynak békén a kollégák. 

3. Rendszerezés

Ahhoz, hogy valóban hatékonyan végezd a munkád érdemes prioritási sorrendet készítened a tennivalóidról. Haladj a kicsi dolgoktól egészen a nagyobb projektekig. Osztályozz és kategorizálj, hogy mikor érdemes foglalkoznod velük.