szerző:
Eduline

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.

©

A programban hátrányos helyzetű fiatalok közösségei szakértők segítségével maguk keresnek megoldást a saját problémáikra, majd ezen tervek megvalósításával világszerte jó példát mutathatnak kortársaiknak. A sikeres pályázók meghívást kapnak egy országos workshopra, ahol kiválasztják az öt legígéretesebb kezdeményezést - ezek pénzügyi és szakmai támogatást kapnak a megvalósításhoz. 2019 tavaszán a legjobb projektek egy globális zsűri elé kerülnek, ahol további 20 000 dolláros támogatást, valamint mentori segítséget nyerhetnek.

A kezdeményezés egyik legfontosabb vonása, hogy nem fölülről akarjuk megmondani, hogy melyek a rászoruló fiatalok problémái és mi segítene nekik, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak” - mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója

A versenyben 15-20 kiválasztott, magyar fiatalokból álló csoport dolgozhat a következő hónapokban az általuk megálmodott „megoldásokon” és indulhat el a fődíjért.

Ingyenes progamozókurzusok indulnak iskolásoknak is

Általános és középiskolás diákok is jelentkezhetnek már programozókurzusokra, ráadásul ingyenesre is. Már lehet jelentkezni a Microsoft támogatásával induló őszi programozó kurzusokra, amelyeket általános és középiskolás gyerekeknek hirdetnek. Országszerte tartanak ingyenes kurzusokat 7-18 éves, hátrányos helyzetű, vagy nagy családból származó gyerekeknek is. A Minecrafttól kezdve a robotikán át még saját játékokat is készíthetnek a gyerekek.