szerző:
Eduline

Külföldön akkor is vezethettek, ha az elmúlt két évben szerezhettek jogosítványt, más korlátozások viszont a motoros és az autóvezetői engedélyre is vonatkoznak. Ezeket gyűjtöttük össze.

Jogosítvány: két évig csak kezdő engedéllyel közlekedhettek
©

Minden járműre vonatkozik az a szabály, hogy a jogosítvány az első két évben "kezdő vezetői engedélynek" számít. Ha segédmotoros kerékpárra vagy motorra érvényes jogosítványt szereztek (AM, A, A1, A2 és B1 kategóriák), két évig nem szállíthattok utast. Ha személygépkocsira (B kategória), legfeljebb nyolc fő szállítására alkalmas jármű (C kategória) vagy autóbusz (D kategória) vezetésére jogosító engedélyetek van, két évig nem vontathattok pótkocsit. A szabályok a külföldön szerzett jogosítványokra is vonatkoznak.

A tévhitekkel ellentétben akár egynapos jogosítvánnyal is vezethettek külföldön. Korhatár viszont van: ha még nem töltöttétek be a 18. életéveteket, csak belföldön vezethettek.

Abban az esetben, ha az első két év alatt a vezetőt közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen eltiltják a járművezetéstől, járműfajtától vagy kategóriától, vagy meghatározott időtartamra visszavonják az engedélyt, ennek letelte után újabb két évig kezdőnek számít a jogosítvány. Hogyan spórolhattok többezer forintot a KRESZ-tanfolyamon, úgy, hogy be sem kell járnotok? Erről itt olvashattok, a jogosítvánnyal kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.