szerző:
MTI

Kis mértékben ugyan, de csökkent az orvosok elvándorlása az utóbbi években; tavaly 615 magyar doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában.

©

A lap az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataira hivatkozva arról ír, hogy míg 2013-ban 705 magyar állampolgárságú orvos kérte a bizonyítványt, addig ez a szám 2014-ben 701, 2015-ben 717, tavaly pedig 615 volt. 

A mutatók szerint ráadásul a legtöbb bizonyítványt kérő 35 év alattiak körében is javultak a számok. 2014-ben 579 fiatal esetében vetődött fel, hogy külföldön vállal munkát, két éve 562, tavaly pedig 470 volt ez a szám. 

A célországok között legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Svédország, de voltak, akik Franciaországot, Spanyolországot vagy Katart választották. Az arab államba tavaly 13-an mentek dolgozni. 

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a lapnak arról beszélt, nincs arra vonatkozó statisztika, hogy hányan jönnek vissza Magyarországra azok közül, akik egyszer már úgy döntöttek, külföldre mennek dolgozni. Hozzátette, elvándorlás mindenhol van, a fontos az lenne, hogy mindez ne roppantsa meg annyira az ellátórendszert, mint ahogy az Magyarországon történik.

Az elvándorlás mellett probléma az is, hogy emelkedik a pályaelhagyók száma - olvasható a Magyar Nemzetben.

Ha így folytatják, tényleg nem lesz fiatal orvos az országban

Megemelték a szakorvosi fizetéseket, mégis súlyos összegekkel keresnek kevesebbet a pályakezdő fiatal orvosok. Még 2015 januárjában pontosan azért hozott létre a kormány ösztöndíjat a fiatal orvosok számára, hogy csökkentsék az elvándorlási kedvüket. Lényegében pont ezt a réteget torpedózta meg a kormány, miszerint megvonták tőlük az ösztöndíjat, azonban 100 ezer forinttal általánosan megemelték a szakorvosi fizetéseket.