szerző:
Eduline

Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyében könnyebb helyzetben vannak az álláskeresők, Szabolcs-Szatmár-Bereg...

©

Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyében könnyebb helyzetben vannak az álláskeresők, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében azonban nehéz állást találni, az itt lakók számához viszonyítva ugyanis ezekben a megyékben a legkevesebb a lehetőség a 2013-as adatok alapján – mondta a Jobline-nak Kristók Balázs, a Jobinfo.hu vezetője a cég friss álláspiaci elemzéséről.

Pest megye mellett Csongrád, illetve Veszprém megye tudta jelentősen javítani munkaerő-piaci pozícióját. Vas, Hajdú-Bihar, Nógrád, illetve Zala megyében viszont átlagon aluli volt a növekedés.

2012-ben az ajánlatok száma alapján a mérnöki/műszaki kategória a harmadik helyen végzett, az idén azonban a hatodik helyre szorult, bár a piac egészét vizsgálva – az informatika mellett – továbbra is hiányszakmának számít. „Ez részben a gyárberuházások számának idei csökkenésével is indokolható” – kommentálta a trendet Kristók Balázs. 2012-höz hasonlóan sokan keresnek állást a beszerzés és logisztika területén, illetve sokan vállalnának távmunkát, de a kínálat eltörpül az igényekhez képest. Új tendencia, hogy a jogi állások iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, de ezt a piac messze nem tudja kielégíteni.

A külföldi munkalehetőséget kínáló hirdetések száma idén is megduplázódott, a legtöbb lehetőség Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában van. A külföldi állások legnagyobb része (mintegy 30 százalék) szakmunka, fizikai munka és betanított munka, a diplomások közül az informatikusok a legkeresettebbek. A magyar munkavállalók a betanított munka iránt érdeklődnek a leginkább. Tömegesen költöznének külföldre a magyar egyetemisták: erről itt olvashattok.