szerző:
MTI

Előadások, interaktív bemutatók és szűrővizsgálatok is várják az érdeklődőket a Semmelweis Egyetemen pénteken, a...

©

Előadások, interaktív bemutatók és szűrővizsgálatok is várják az érdeklődőket a Semmelweis Egyetemen pénteken, a Kutatók éjszakáján. Az Egészségtudományi Karon az érdeklődők hallhatnak többek között az őssejttípusokról és azok kinyerési lehetőségeiről, a csecsemőgondozási demonstrációs teremben kipróbálhatják a csecsemők pelenkázását és fürdetését. A bemutatókon arra is fény derül, hogyan képes a jó helyre és jó teljesítménnyel adagolt hő vágni az emberi testet és csillapítani a vérzést, de lehetőség lesz modelleken a nőgyógyászati rákszűrés megfigyelésére és kipróbálására is - olvasható a www.kutatokejszakaja.hu oldalon. 

A Fül-Orr-Gégészeti, Fej- Nyaksebészeti Klinika programjai a hallással, a szédüléssel, az ízlelés- és szaglásvizsgálatok bemutatásával foglalkozik. Emellett élethű embermodellen, háromdimenziós CT és navigációs rendszer segítségével mutatják be a navigáció alkalmazását az orr- és melléküreg endoszkópos sebészetben. Az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) aulájában szív-érrendszeri szűrővizsgálatra és testösszetétel-meghatározásra várják a látogatókat. Milyen programok közül választhattok a 2013-as Kutatók éjszakáján? Cikkeinket itt találjátok.

A Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumban az érdeklődők betekinthetnek egy fogszabályozó szakorvos mindennapi munkájába, megismerkedhetnek a gyermek- és felnőttkori készülékekkel, szó esik a kusza fogakról, a szájüregi rákról, a 3D printerek fogászati alkalmazásának lehetőségeiről.

A Nemzeti Vese Program és Transzplantációs Alapítványnál szív-, tüdő-, vese- és májátültetett fiatalok adják át ismereteiket a transzplantáció fogalmáról és fontosságáról. A Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében a látogatók megtudhatják, hogy adott korban milyen szemlélettel, hogyan gyógyítottak az orvosok. A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet munkatársai az embrionális fejlődés szakaszait és az őssejtkutatás fontosabb eredményeit ismertetik, valamint bemutatják azokat az embriósebészeti módszereket, amelyekkel a laboratóriumokban dolgoznak. 

Az I. sz. Gyermekklinikán egyebek mellett a 19. századi gyerekgyógyításról, az ikerkutatás rejtelmeiről és az életmentő diétás kezelés alapjairól hallhat a közönség. A Semmelweis Szimulációs Központban a szimulációs orvosi képzés részleteibe tekinthetnek be az érdeklődők, a Neurológiai Klinikán pedig az is kiderül, milyen fejfájástípusokban bizonyítható a botox hatékonysága.